Villa Poniatowski Rome

Villa Poniatowski is een historisch gebouw aan de noordelijke rand van het Villa Borghese park in Rome. Het maakt sinds een aantal jaren deel uit van het Nationale Etruskische Museum in di Villa Giulia.

Weetjes Villa Poniatowski Rome

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Het adres van de Villa Poniatowski is Via di Villa Giulia, 34 – Rome (tel. +39 06 44239949). Quartiere: Pinciano. Neem metro A tot Flaminio en dan tram 2 tot de halte Belle Arti. Het is geopend van dinsdag tot vrijdag van 09.00 tot 13.45 uur met een kaartje voor het Etruskisch Museum (8 Euro; 4 Euro met korting). Op zaterdag en zondag is een reservering verplicht.

Geschiedenis Villa Poniatowski

Het was Stanislao Poniatowski, de kleinzoon van de laatste Koning van Polen, die aan het begin van de 19e eeuw Giuseppe Valadier de opdracht gaf een ouder 15e eeuws pand, dat bekend stond als de Villa Cesi, in een villa te veranderen.

Na de door Valadier aangebrachte veranderingen kwam de façade aan de Via Flaminia te liggen, met een hoofdingang die via een cordonata bereikt wordt. Langs deze trappen staan vazen en fonteinen die hun water via het Acqua Vergine aquadukt krijgen.

Er is een uitgestrekte tuin met terrassen en versierd met antieke beeldhouwwerken. Helemaal op de top is er een pergola die “loggia delle delizie” genoemd wordt.

De mooiste zalen zijn de Sala dell’Ercole Farnese (begane grond) en de Sala delle Colonne Doriche (eerste verdieping).

In 1849 werd er tidens gevechten tussen de Franse legers en de troepen van Garibaldi veel schade aan de villa aangebracht. Na de éénwording van Italië liet de nieuwe eigenaar, Riganti, een looierij in de tuin aanleggen.

Sinds 1989 is de Villa Poniatowski eigendom van de Italiaanse Staat. Het werd aangeschaft met het idee de het Etruskische Museum in de Villa Giulia uit te breiden. Een aantal zalen wordt gebruikt om archeologische vondsten uit Latium Vetus en uit Umbrië ten toon te stellen, terwijl de rest steeds wisselende exposities huisvestigt.

Bij de verbouwing zijn verschillende resten gevonden van de 16e eeuwse door Valadier ontworpen villa, waaronder een aantal antieke vazen en fonteinen, maar ook muurschilderingen in o.a. de Sala dell’Ercole, de Sala Indiana en de Sala Egizia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email