Vittorio Emanuele Monument Rome

Waar je ook bent in Rome, er is altijd wel een plekje in de buurt van waaraf je een uitzicht hebt op het Monument voor Vittorio Emanuele, de eerste koning van het in 1870 net gestichte Italië. Niet iedereen vindt het even mooi, en elegant is het zeker niet, maar zo erg als sommige reisgidsen over Rome het voorstellen is het ook weer niet.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Vittoriano is Piazza Venezia – Rome. Openingstijden: 09.30 tot 17.30 in de zomeren 09.30 tt 16.30 uur in de winter. De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht.

Weetjes Vittorio Emanuele Monument Rome

Het Monument voor Vittorio Emanuele wordt niet door iedereen bewonderd, vandaar de bijnamen “typemachine”, vanwege de vorm, en “bruiloftstaart”, vanwege de kitscherigheid en de witte kleur. Het is, in tegenstelling tot de meeste Romeinse monumenten, niet van Travertijns maar van Bresciaans marmer gemaakt, waardoor het niet harmonieert met de omgeving, wat destemeer opvalt door de enorme afmetingen van het gebouw dat vanuit vrijwel overal in Rome te zien is.

Het monument is gebouwd door Giuseppe Sacconi om de éénwording van Italië (1870) te vieren. Het is genoemd naar de eerste koning van het nieuwe land, Vittorio Emanuele II, die er zelf krijgshaftig op een paard zittend is afgebeeld. De twee fonteinen symbolizeren de Adriatische en de Tyrreense zeeën die Italië begrenzen. Twee bronzen beeldhouwwerken van gevleugelde strijdwagens staan bovenop het monument. De bouw duurde van 1885 tot 1911.

Bezienswaardigheden Vittorio Emanuele Monument

Na de eerste wereldoorlog werd het Altare della Patria (het “Altaar van het Vaderland”), de enigszins hoogdravend klinkende Italiaanse versie van het Monument voor de Onbekende Soldaat, aan het gebouw toegevoegd. Dag en nacht staan hier wachtposten en de fakkels links en rechts branden eeuwig.

Het Museo Centrale del Risorgimento, met een collectie van drie duizend tekeningen van Italiaanse legeruniformen van 1866 tot heden, bevindt zich in het monument. Het is gratis toegankelijk en de ingang is aan de rechterzijkant.

Aan de achterzijde van het monument is er een panoramische lift. Om hier te komen loopt U aan de rechterkant om het gebouw heen en beklimt dan de trappen naar de Santa Maria in Aracoeli Kerk. Voor de ingang gaat U linksaf en dan ziet U de lift in een soort gang aan Uw rechterzijde. (Wanneer U langs deze vrij dure lift loopt komt U bij een café van waaraf U een schitterend uitzicht over het Forum Romanum heeft.

Wanneer men links van het monument de steeg Via San Pietro in Carcere omhoog loopt komt men bij het Complesso Vittoriano, waar steeds wisselende tentoonstellingen te zien zijn. Vaak gaat het om minder bekende werken van bekende kunstenaars.

Monumento a Vittorio Emanuele II, Piazza Venezia – 00186 Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email