Chiesa Nuova Rome, Santa Maria in Vallicella Kerk Rome

De Santa Maria in Vallicella Kerk bevindt zich in de wijk Ponte in Rome. Ze staat beter bekend onder de naam Chiesa Nuova (“Nieuwe Kerk”) en staat op de prestigieuze HERITY lijst.

Adres, Openingsuren en Entréeprijs Santa Maria in Vallicella

Het adres van de Chiesa di Santa Maria in Vallicella is Via del Governo Vecchio, 134 – 00186 Rome (tel. +39 066875289 of 0668808448). Openingstijden: Elke dag van 07.30 tot 12.00 en van 16.30 tot 19.30 uur. Toegang is gratis. Gedurende de mis is het niet mogelijk de kerk te bezoeken.

Evenementen Santa Maria in Vallicella Kerk Rome

Op 5 December 2014, in het kader van het Rome Barok Festival, wordt in de kerk een gratis concert gehouden. De voorstelling begint om 2.00 uur en het Coro della Venerabile Cappella Giulia della Basilica di San Pietro in Vaticano zingt, voor het eerst in de moderne tijd, het werk Missa ‘Ave Maris Stella’ van G. Animuccia.

Weetjes Chiesa Nuova Rome

Chiesa Nuova Rome
De Chiesa Nuova wordt ook de Santa Maria in Vallicella Kerk genoemd.

De Santa Maria in Vallicella kerk is sterk verbonden aan San Filippo Neri. Deze “Pippo Buono”, zoals hij liefkozend genoemd werd door de Romeinen, stichtte in 1548 de Confraternita dei Pellegrini e dei Convalescenti (“Broederschap van de Pelgrims en de Herstellenden”) om behoeftige pelgrims die naar Rome gekomen waren te ondersteunen.

Uit erkentelijkheid schonk Paus Gregorius XIII de Santa Maria in Vallicella Kerk aan de goede Filippo Neri. Toen de kerk, die al vanaf de 12e eeuw bestond, gerestaureerd werd kreeg ze de naam Chiesa Nuova. Deze restauratie, die in 1575 o.l.v. Pietro Bartolini plaats vond, werd in 1583 voltooid door Martino Longhi il Vecchio. De inwijding vond in 1599 plaats.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door drie schepen, met een centrale aula met aan weerszijden met elkaar verbonden kapellen.

Oorspronkelijk gaf de façade van de kerk uit op een klein plein, dat echter moest wijken voor de aanleg van de Corso Vittorio Emanuele II in 1885. Op de verbreding die over is gebleven staan nu de Fontana della Terrina en een monument gewijd aan de 8e eeuwse dichter Pietro Metastasio.

Bezienswaardigheden Chiesa Nuova Rome

 • De façade werd pas aan het begin van de 17e eeuw (1605) voltooid en is gebaseerd op die van de Chiesa del Gesù. Ze bestaat uit twee lagen die met Korinthische zuilen versierd zijn.
 • De centrale toegangsdeur wordt geflankeerd door zuilen en twee kleinere poorten.
 • Het bovenste deel van de façade wordt gekenmerkt door een venster met een balustrade tussen zuilen waarop een gebogen timpaan rust.
 • De klokkentoren werd in 1666 gebouwd door Camillo Arcucci.
 • De standbeelden in de nissen aan de zijkanten verbeelden de Heilige Hieronymus en San Gregorio Magno.
 • Pietro da Cortona schilderde een aantal fresco’s in het centrale schip, in de apsis en op het plafond en de koepel. De schildering op het gewelf beeldt de “Madonna en San Filippo Neri” af.
 • Angeli in Venerazione della Madonna (bij het altaar) is gemaakt door Rubens (1608). Dit werk is geschilderd over een oude beeltenis van de Maagd met Kind.
 • Twee andere schilderijen van Rubens, “De Heiligen Gregorio Magno, Mauro en Papia” en “De Heiligen Domitilla, Nereo en Achilleo” bevinden zich aan de zijkanten en zijn eveneens in 1608 geschilderd.
 • Links van het presbiterium bevindt zich de San Filippo Neri Kapel, die rijkelijk versierd is met marmer en pietre dure.
 • In de sacristie zijn werken te zien van o.a. Pietro da Cortona, Alessandro Algardi, Guido Reni en Guercino.
 • In de rechterarm van het dwarsschip is een door Borromini voor het bijbehorende klooster gemaakte preekstoel te zien. Deze staat pas op de huidige plek sinds de 20’er jaren van de vorige eeuw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email