Heilige Trappen Rome

Aan de overkant van het plein dat zich voor de Basiliek van de Sint Jan van Lateranen bevindt ziet men het Heiligdom van de Heilige Trappen (Santuario della Scala Santa). De 28 met hout beklede marmeren treden zouden de treden zijn die Jezus moest beklimmen toen hij in Jeruzalem voor Pontius Pilatus geleid werd om er ter dood veroordeeld te worden.

Weetjes Scala Santa Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de Scala Santa is Piazza di San Giovanni in Laterano, 14 – 00185 Rome. Tel. +39 06 7726641 (van 08.00 tot 12.00 uur). Het Santuario della Scala Santa is dagelijks geopend van 06.30 tot 18.30 uur. Op zon- en feestdagen gaat het heiligdom 30 minuten later open. Om de trappen op de knieën te besteigen is geen reservering nodig.

Geschiedenis Heilige Trappen

Heilige Trappen Rome
Scala Santa Complex

Volgens middeleeuwse traditie werden de trappen door Helena (de moeder van Keizer Constantijn de Grote) in 326 naar Rome gebracht. Sinds 1589 bevinden ze zich op de huidige locatie, waar ze door Paus Sixtus V heengebracht werden.

Pelgrims van over de hele wereld komen naar Rome om deze trappen, die vroeger ook wel Scala Pilati genoemd werden, op hun knieën te beklimmen.

Het is één van de heiligste plaatsen in het Christendom. Zoals gewoonlijk zijn er ook hier spelbedervers, in dit geval geschiedkundigen die beweren dat de trappen uit de 4e eeuw stammen. Waarschijnlijk geloven deze mensen ook niet dat door de kleine glazen venstertjes op de trappen druppeltjes bloed van Jezus te zien zijn.

Oorspronkelijk bevonden de trappen zich in het Patriarchum, oftewel het compelx van de Palazzi Lateranensi, waren de pausen toen nog zetelden.

Onder Paus Pius IX werd (midden van de 19e eeuw) vond een restauratie plaats en werd de kultus van het relikwarium bevorderd. Tot de éénwording van Italië in 1870  besteeg hij de trappen regelmatig zelf, maar na deze gebeurtenis sloot hij zichzelf mokkend in het Vatikaan op.

De Heilige Trappen zijn eigendom van de Heilige Stoel en als zodanig volgens het Pakt der Lateranen uit 1929 niet onderhevig aan de Italiaanse wet.

Sancta Sanctorum

Naast de Heilige Trappen is er nog een, iets minder heilige trap, die naar de Sancta Sanctorum voert, een kapel met een beroemde schildering van de Verlosser. Onder het altaar van deze kapel lagen ooit de hoofden van de heiligen Petrus en Paulus, die later naar de Sint Jan van Lateranen overgebracht werden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email