Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek Rome

Zeg het voort
Share

Sint Paulus Buiten de Muren heet in het Italiaans San Paolo Fuori Le Mura en is één van de vier patriarchale oftewel pauselijke basilieken in Rome.

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek

Het adres van de Basilica di San Paolo Fuori le Mura is Piazzale di San Paolo, 1 – Rome (tel. +39 0669880800 of 0669880802.). Bus: 23, 769, N2. Metro: San Paolo (lijn B). Openingstijden: 07.00 tot 18,30 uur. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Voor een bezoek aan de kloostergang en de pinacotheek is de toegangsprijs 4 Euro.)

Speciale Gebeurtenissen Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek

Op het moment zijn er geen speciale evenementen gepland.

Weetjes Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek Rome

De eerste Christenen bouwden een grafkapel op de plek waar ze veronderstelden dat de Apostel Paulus begraven was. Constantijn bouwde deze kapel later om tot basiliek. Nadat Paus Silvester I de basiliek had laten inwijden (324) werd de kerk tegen het einde van de 4e eeuw tijdens een reconstruktie die 10 jaar duurde groter gemaakt.

De basiliek werd een belangrijk pelgrimsoord en er ontstond zelfs een soort van dorpje omheen dat naar Paus Johannes VIII die er een vesting omheen liet bouwen genoemd werd: Giovannopoli.

De basiliek, gekenmerkt door 3 schepen, antieke zuilen en 42 grote ramen, werd in de loop der jaren steeds verder verfraaid.

Helaas werd vrijwel de hele Sint Paulus, inclusief de aanwezige kunstwerken, op 15 Augustus 1823 door een brand verwoest. Slechts de dwarsbeuk en een gedeelte van de façade zijn bewaard gebleven, net als de in Konstantinopel vervaardigde en in 1070 aan de basiliek geschonken deuren.

Paul Leo XII gaf de architekt Pasquale Belli de opdracht de kerk met de grond gelijk te maken en helemaal opnieuw op te bouwen. Het resultaat van deze bouw, die 30 jaar duurde (1825-1854) is de basiliek zoals hij nu nog te zien is.

De oude deuren werden opnieuw gebruikt, maar met de buitenkant naar binnengekeerd. Wel werden de maten en het oorspronkelijke grondplan van de oude basiliek aangehouden.

Bezienswaardigheden Sint Paulus Buiten de Muren

  • Luigi Poletti was verantwoordelijk voor de 19e eeuwse mozaieken op het bovenste gedeelte van de façade, voor de klokkentoren en voor de pronaos aan de noordkant van de basiliek. Bij de bouw van de pronaos werden 12 zuilen gebruikt die oorspronkelijk in de oude kerk stonden.
  • Virgilio Vespignani ontwierp de schitterende binnenplaats van de kerk, waar een door Giuseppe Obici vervaardigd standbeeld van Sint Paulus zelf staat.
  • De mozaieken in het centrale schip (maar ook in de zijbeuken) beelden verschillende pausen af terwijl de fresco’s episodes uit het leven van Sint Paulus zelf tonen. Dit schip wordt afgesloten door een triomfboog met mozaieken uit de 5e eeuw.
  • Het ciborium boven het hoogaltaar is gemaakt door Arnolfo di Cambio.
  • Rechts van dit hoogaltaar staat een enorme 12e eeuwse kandelaar, vervaardigd door Nicola D’Angelo en Pietro Vassalletto.

Opgravingen

In 2008 is bij werkzaamheden bij de tuin van de abdij een aantal ruïnes uit de vroege middeleeuwen gevonden, waarschijnlijk van een nonnenklooster. Deze ruïnes, bestaande uit een portiek, een aantal zuilen, een put en een klokkentoren, kunnen nu bezocht worden (reserveren is verplicht, tel. +39 06 69880800).

Meer Pauselijke Basilieken

De andere 3 pauselijke basilieken zijn de Sint Pieter, de Santa Maria Maggiore en de Sint Jan van Lateranen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *