Sint-Pietersbasiliek Rome

De Sint-Pietersbasiliek is de belangrijkste kerk van het Christendom en samen met het Colosseum de grootste toeristische attraktie in Rome. In de 4e eeuw werd de eerste basiliek gebouwd en in de 16e eeuw werd de huidige versie van de Sint Pieter voltooid.

Weetjes Sint-Pietersbasiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di San Pietro in Vaticano is Piazza San Pietro – Rome. Het telefoonnummer voor toeristische informatie is +39 0669881662. Metro: Ottaviano (lijn A). Bus: 64. De basiliek is geopend van 1 Oktober tot 31 Maart van 07.00 tot 18.30 uur en van 1 April tot 30 September van 07.00 tot 19.00 uur. Wel wordt men al geruime tijd voor de sluitingstijd op niet al te Christelijke wijze gemaand de basiliek toch maar te verlaten. Toegang is gratis. Wat eigenlijk voor alle kerken in Rome, maar zeker voor de Sint Pieter geldt, schouders en knieën dienen bedekt te zijn. (Gedetailleerde praktische informatie over de Sint-Pietersbasiliek.)

Geschiedenis Sint-Pietersbasiliek Rome

Sint-Pietersbasiliek Rome
Sint-Pietersbasiliek

De Sint Pieter is iets ter linkerzijde van de plek waar vroeger het Circus van Nero zich bevond, en waar Sint Pieter zelf, zegt men, gekruisigd is, gebouwd.

Sint Pieter zou hier ook begraven zijn (in het jaar 64 na Chr.) en in 324 liet Keizer Constantijn de eerste versie van de Basilica di San Pietro boven de tombe van de heilige bouwen. Deze was al erg groot uitgevoerd, met 5 schepen voorafgegaan door een atrium met een quadriportico.

De oorspronkelijke structuur hield bijna 1000 jaar stand, tot ze op het punt stond in te storten. De eerste ideeën voor een nieuwe basiliek werden geuit onder Paus Niccolò V, maar het was pas in 1505, onder Giulio II Della Rovere, dat er besloten werd een geheel nieuwe construktie neer te zetten.

De huidige basiliek, die in de 15e en 16e eeuw voltooid werd, is grotendeels gebouwd in een Renaissance en barok stijl.

De architekt die als eerste de leiding in handen kreeg was Donato Bramante. Zijn projekt in de vorm van een Grieks kruis met een koepel werd niet afgemaakt doordat zowel hijzelf als de paus in 1514 stierven.

Opeenvolgende architekten (Raphaël, Baldassarre Peruzzi en Antonio da San Gallo) kwamen steeds met nieuwe projekten tot Paus Paulus III Farnese in 1547 Michelangelo, die toen al meer dan 70 jaar oud was, het werk af te maken. San Gallo had ondertussen het oorspronkelijke Griekse kruis van Bramante vervangen door een traditioneler Latijns kruis en het eerste wat Michelangelo deed was het originele plan in ere herstellen.

Hij slaagde erin de koepel tot de tamboer te voltooien, waarna Giacomo della Porta tussen 1588 en 1592 het werk afmaakte (vanzelfsprekend wel enige veranderingen doorvoerend).

Paus Paulus V Borghese droeg vervolgens Carlo Maderno op de bouw van de Sint Pieter tot een einde te brengen. Maderno creëerde drie zijkapellen en bracht zo en passant het Latijnse kruis terug vooraleer de façade te voltooien (1614). Het atrium is ook van zijn hand.

In 1626 vond de inwijding door Paus Urbanus VIII Barberini plaats en drie jaar later mocht Gian Lorenzo Bernini aan de slag. Deze concentreerde zich vooral op de versieringen binnen de kerk en vervolmaakte het Sint-Pietersplein d.m.v. de beroemde colonnade.

Bezienswaardigheden Sint-Pietersbasiliek

De 115 meter lange façade wordt voorafgegaan door door Bernini ontworpen trappen. Bovenop de attico staan dertien enorme standbeelden.

Middenin in de façade bevindt zich de Loggia delle Benedizioni, waar de Paus bij zeer bijzondere gelegenheden de menigte toespreekt. Ook wordt vanaf dit balkon de verkiezing van een nieuwe Paus aangekondigd.

De door Filarete vervaardigde deurklopper op de middelste van de vijf toegangsdeuren stamt uit de 15e eeuw en was al aanwezig bij de eerste versie van de basiliek.

De deur aan de rechterkant is de Heilige Deur, die enkel gedurende een Jubileumjaar geopend is.

Het standbeeld van Keizer Constantijn op een paard in het atrium is gemaakt door Bernini.

Op de vloer van het middenschip, dichtbij de ingang, is de Rota Porphyretica te zien, een van porfier gemaakte schijf waarop Karel de Grote op Kerstnacht van het jaar 800 neerknielde om van Paus Leo III de Keizerlijk Kroon opezet te krijgen.

Een stukje verder worden op de vloer van de basiliek de verschillende lengtes van de grootste kerken ter wereld aangegeven.

Bij de laatste zuil aan de rechterzijde is een beroemd beeldhouwwerk te zien dat een zittende Sint Pieter afbeeldt en vervaardigd is door Arnolfo di Cambio.

De mozaieken in de koepel van de Sint Pieter zijn in 1605 gemaakt door Cavalier d’Arpino.

De koepel zelf wordt ondersteund door vier enorme zuilen met aan de voet standbeelden die heiligen verbeelden.

Midden onder de koepel bevindt zich Bernini’s beroemde baldakijn. Met de hulp van andere meesters, waarondeer zijn grote vijand Borromini, werkte Bernini hier van 1624 tot 1633 aan. Onder het baldakijn staat het pauselijke altaar.

Het grafmonument voor Urbanus VIII is ontworpen door Bernini.

Het grafmonument voor Paulus III is ontworpen door Guglielmo della Porta.

De bisschopszetel van Sint Pieter staat tussen bovenstaand grafmonumenten in en is evneens door Bernini gemaakt.

In de eerste kapel aan de rechterkant bevindt zich Michelangelo’s beroemde beeldengroep Pietà. Hij maakte het kunstwerk tussen 1498 en 1499, toen hij 23 jaar oud was.

Het monument voor Clemens XIII is gemaakt door Antonio Canova (1784).

Het portret van de paus boven de sarcofaag wordt geflankeerd door allegorische figuren als de Religie (met het kruis in de hand) en een Genius die de levensvlam dooft. Twee leeuwen zien erop toe dat alles goed verloopt.

De tombe van Innocenzo VIII is in 1498 door Pollaiolo gemaakt en is daarmee het oudste grafmonument in de basiliek.

Het “Stuart Monument” is gemaakt door Antonio Canova.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email