Museums Rome

Top Museums Rome

Vaticaanse Musea

De "Prima Porta" Augustus in de Vaticaanse Musea in RomeTrek gerust een hele dag vooruit voor de Vaticaanse Musea, die niet enkel over verschillende zalen, maar zelfs over verschillende gebouwen verspreid zijn. De hoogtepunten zijn teveel om op te noemen: De Kamers van Raphaël en de Pinacotheek. Griekse en Romeinse beeldhouwkunst, oude landkaarten en wandtapijten en nog oudere sarcofagen, er is voor iedereen wel iets interessants te zien. Het hoogtepunt blijft echter de Sixtijnse Kapel, met het beroemde door Michelangelo beschilderde plafond. De rijen zijn lang, dus is reserveren ann te raden.

Capitolijnse Musea

Capitolijnse Musea RomeDe Capitolijnse Musea vormen het oudste nationale museum ter wereld en bevinden zich op het Piazza del Campidoglio (Kapitool). De verzameling is verspreid over twee gebouwen, die via een ondergrondse gang (het voormalige Tabularium) verbonden worden. Deze gebouwen zijn het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. In Oktober 2013, na een lange periode van restauratie, is de Sala dei Filosofi (de Zaal van de Filosofen) opnieuw geopend voor het publiek.

Museo Nazionale Romano

De Rustende Bokser - Musoe Nazionale Romano RomeHet Museo Nazionale Romano is verdeeld over vier verschillende locaties in Rome. Twee ervan (Terme di Diocleziane en Palazzo Massimo alle Terme) zijn in de buurt van het centrale station. De andere twee (Crypta Balbi en Palazzo Altemps) bevinden zich in het historische centrum van de stad. De collecties van deze vier musea bestaan over het algemeen uit in Rome zelf en in de omstreken opgedane archeologische vondsten.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna is een museum in de Villa Borghese. Vooral de collectie van vertegenwoordigers van moderne Italiaanse kunststromingen als het Futurisme is omvangrijk. De 75 zalen van het museum tonen zowel een permanente verzameling als steeds wisselende tentoonstellingen. Het museum bevindt zich aan de noordzijde van het park in het in het begin van de 20e eeuw speciaal gebouwd Palazzo delle Belle Arti.

Kapucijner Crypte

Kapucijner Crypte - Museums RomeDe Kapucijner Crypte is de grootste attraktie van een redelijk nieuw Romeins museum, dat gewijd is aan de Geschiedenis van de Kapucijner Kloosterorde in de Provincie Rome. Eigenlijk hoort de crypte bij de Santa Maria della Concezione Kerk aan de Via Veneto. De crypte is versierd met de botten en beenderen van 4000 dode Kapucijner monniken. Vroeger was een offerte voldoende, nu moet men eerst door het museum. Niet iedereen vindt het even smaakvol.

Antieke Kunst

Galleria Pamphilj

De Galleria Pamphilj (Via del Corso, 305) is een museum in een gebouw dat gedeeltelijk (op straatniveau) als winkelruimte verhuurd wordt en gedeeltelijk (de bovenste verdiepingen) aan normale families (maar dan wel normale families met veel geld). Op de tussenliggende verdiepingen bevindt zich het museum, waar werken van artiesten als Raphael, Titiaan, Domenichino, Caravaggio, Guercino, Velazquez en Brueghel de Oude.

Scuderie del Quirinale

Scuderie del Quirinale in RomeHet Palazzo delle Scuderie del Quirinale is tussen 1722 en 1732 geconstrueerd en  werd in 1999 tot museum omgebouwd. Er worden steeds wisselende tentoonstellingen gehouden. Het paleis is bovenop de ruïnes van de Romeinse Tempel van Serapide opgetrokken. In 2010, toen het museum 10 jaar bestond, werd de allereerste overzichtstentoonstelling van de beroemdste schilderijen van Caravaggio er gehouden.

Kleinere antieke kunstmusea

  • Canova-Tadolini Atelier (Via del Babuino, 150): Dit voormalige atelier van de neo-klassieke beeldhouwer Antonio Canova en diens favoriete leerling Adamo Tadolini wordt nu gedeeltelijk als café/restaurant gebruikt.
  • Het Casa di Goethe (Via del Corso, 18) is de woning waar Johann Wolfgang Goethe verbleef tijdens zijn verblijf in Rome. Documenten, tekeningen en sculpturen belichten de tijd die Goethe in de Eeuwige Stad doorbracht.

Moderne Kunst

Palazzo delle Esposizioni

Het Palazzo delle Esposizioni op de Via Nazionale is de grootste interdisciplinaire tentoonstellingsruimte in het centrum van Rome. Het heeft drie verdiepingen en een totale oppervlakte van maar liefst 10 duizend vierkante meter. Er vinden altijd een aantal, steeds wisselende, tentoonstellingen gelijktijdig plaats.

Kleinere moderne kunstmusea

  • Carlo Bilotti Museum (Viale dell’Aranciera): Klein museumpje in de Villa Borghese met een vaste tentoonstelling van 22 werken, waarvan het grootste deel door De Chirico gemaakt is.

Geschiedenis

  • Luigi Pigorini Museum (Piazzale G. Marconi, 14): Officiëel heet dit Museum “Museo Nazionale Preistorico Etnografico “Luigi Pigorini“” en het is genoemd naar de stichter ervan.
  • Het Museo di Roma in Trastevere (Piazza di Sant’Egidio, 1/b) bestaat pas sinds het jaar 2000 onder deze naam. Het heeft zowel een vaste tentoonstelling als steeds wisselende exposities. De verzameling toont het leven van de “gewone Romein” in de 18e en 19e eeuw.
  • Museo Napoleonico (Piazza di Ponte Umberto I): In 1927 schonk Graaf Giuseppe Primoli, de zoon van Prinses Carlotta Bonaparte, zijn complete verzameling kunstwerken aan de stad Rome. Deze collectie omvatte o.a. een groot aantel relieken en andere voorwerpen die betrekking hadden op Napoleon zelf.
  • In het Nationale Museum voor Populaire Kunst en Tradities (Piazza Guglielmo Marconi, 8) zijn meer dan honderdduizend objekten te zien, die de Italiaanse cultuur van de 1e tot de 20e eeuw weerspiegelen.

Wetenschap

Overige Museums

  • Het Egyptisch Museum is gehuisvestigd in de Egyptische Academie (Via Omero, 4), die als doel heeft de Egyptische cultuur in Italië te verspreiden.
  • Het Museo Nazionale d’Arte Sanitaria is een klein museumpje dat deel uitmaakt van het Santo Spirito in Saxia Ziekenhuis.
  • Het Pasta Museum (Museo Nazionale delle Paste Alimentari) is het enige aan de pasta gewijde museum in de wereld. Het is gehuisvestigd in het historische gebouw Palazzo Scanderbeg. Op het moment is het museum helaas gesloten.
RSS
Follow by Email