Vaticaanse Musea Rome

De Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel horen tot grootste toeristische attrakties van Rome. U kunt er gerust een dag voor uittrekken als U alles wilt zien.

Weetjes Vaticaanse Musea Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

We hebben een zeer gedetailleerde pagina over de openingstijden, toegangsprijs etc. van de Vaticaanse Musea gemaakt.

Weetjes Vaticaanse Musea Rome

Geschiedenis

Vaticaanse Musea Rome
De Stefanesco Triptiek is één van de hoogtepunten in de Pinacotheek van de Vaticaanse Muse in Rome.

De geschiedenis van de Musei Vaticani neemt een aanvang in het begin van de 16e eeuw, wanneer Paus Julius II zijn verzameling standbeelden in de huidige Cortile Octagonale plaatst.

Latere pausen, te beginnen met Clemens XIV en Pius VI, die het Museo Pio Clementino openden, voegden steeds meer gallerijen en musea toe en maakten deze ook toegankelijk voor het publiek.

In het begin van de 19e eeuw werd de verzameling klassieke werken door Pius VII uitgebreid, en werden o.a. het Chiaromonti Museum en de “Braccio Nuovo toegevoegd. De Epigrafische verzameling in de Galleria Lapidaria werd ook uitgebreid.

In 1837 stichtte Gregorius XVI het Etruskisch Museum, twee jaar gevolgd door het Egyptisch Museum en in 1844 door het Museo Profano Lateranense.

Aan dit laatste museum, dat toen nog in het Palazzo Lateranense zetelde, werden in 1854 het Museo Pio Cristiano en in 1910 het Lapidario Ebraico toegevoegd. Pas in 1970 werden deze drie musea naar het Vaticaan overgeheveld.

Andere belangrijke onderdelen van de verzameling van de Vaticaanse Musea zijn de Galerij der Wandkleden, de Galerij der Plattegronden, de Sobieski Kamer en de Kamer van de Onbevlekte Ontvangenis.

De Loggia, het Borgia Appartement en de Kapel van Nicolaas V zijn alle versierd met schilderingen van befaamde artiesten en in de Pinacotheek zijn nog meer werken van dezelfde kunstenaars te zien.

De Kamers van Raphaël zijn beroemd en de Sixtijnse Kapel is nog beroemder.

Hoogtepunten Vaticaanse Musea Rome

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is ongetwijfeld de grootste publiekstrekker van de Vaticaanse Musea. De kapel is genoemd naar de opdrachtgever to de bouw ervan, paus Sixtus IV en is geheel met schilderingen van de grootste meesters uit de 15e eeuw. Het door Michelangelo beschilderde plafond is waarschijnlijk het beroemdste ter wereld.

Kamers van Raphaël

De Stanze di Raffaele waren eigenlijk de kamers van Paus Julius II. Deze wilde niet slapen in de door Pinturicchio beschilderde appartementen van zijn voorganger en ging een verdieping hoger wonen. Raphaël en zijn leerlingen mochten de kamers een fris tintje geven.

Pinacotheek

De Pinacotheek zetelt in een redelijk nieuw (1931) gebouw. De verzameling bestaat uit een aantal gedurende de ambtsperiodes van verschillende pausen verzamelde schilderijen, die in chronologische volgorde over 18 zalen verdeeld zijn.

Museo Pio Cristiano

Het Museo Pio Cristiano is in 1854 gesticht door Paus Pius IX Mastai Ferretti, naar wie het ook genoemd is. Toen zetelde het nog in het Palazzo Laterano. Het grootste deel van de verzameling bestaat uit antieke sarcofagen die uit de Romeinse catacomben en vroeg-Christelijke basilieken afkomstig zijn.

Egyptisch Museum

Het Egyptisch Museum is in 1839 door Paus Gregorius XVI gesticht. Hier zijn standbeelden te zien die door de Keizers naar Rome gebracht werden en andere kunstwerken die tot de 18e eeuw door de pausen verzameld werden. Hoogtepunten zijn de soms meer dan 4000 jaar oude sarcofagen.

Etruskisch Museum

Het Etruskisch Museum bestaat sinds 1837. De verzameling bestaat uit vazen en bronzen voorwerpen uit het zuidelijke Etrurië. Zalen IV tot VII tonen gouden sieraden die in de 10 eeuwen van het bestaan van het volk door de Etruskische goudsmeden gemaakt zijn.

Borgia Appartement

Het Borgia Appartement is de voormalige privé-vleugel van Paus Alexander VI en wordt nu gebruikt voor moderne religieuze kunst. De muren zijn tegen het einde van de 16e eeuw beschilderd door Pinturicchio en diens helpers.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email