Etruskisch Museum Vaticaan Rome

Het Etruskisch Museum is verspreid over een aantal zalen van de Vaticaanse Musea.

Weetjes Etruskisch Museum Vaticaan Rome

Adres, openingsuren en toegangsprijs

Voor alle praktische informatie over het Etruskisch Museum in het Vaticaan kunt U terecht bij onze pagina over de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel.

Geschiedenis

Etruskisch Museum - Vaticaanse Musea Rome
Deel van een uit opgravingen bij het voormalige Vulci gevonden vaas (450 voor Chr.)

Het Etruskisch Museum is in 1837 door Paus Gregorius XVI aan de verzameling van de Vaticaanse Musea toegevoegd.

De collectie omvat uit het zuidelijke deel van het voormalige Etrurië (het noordelijke deel van de huidige regio Latium) afkomstige vazen, bronzen voorwerpen en andere objekten. De objekten zijn tevoorschijn gekomen bij opgravingen uit de periode na 1828.

In die tijd  was dat deel van Italië nog eigendom van de pauselijke staat.

Na de éénwording van Italië raakte het Vaticaan de macht kwijt en vanaf 1870 werd de verzameling enkel nog uitgebreid door het aanschaffen van al bestaande collecties.

De Verzameling

Het Museo Gregoriano Etrusco bestaat uit 22 zalen. De belangrijkste hiervan zijn zaal II, waar de Regolini Galassi Tombe te zien is, en de zalen waar de door de Etruskische goudsmeden gemaakte sieraden te zien zijn.

De kunstwerken en gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt in een periode die duurde van de 9e tot tot de 1e eeuw voor Chr.

Het Etruskisch Museum omvat ook een grote verzameling Griekse vazen. Deze zijn echter gevonden in de Etruskische necropolissen. Ook zijn er verschillende vazen uit het “vergriekste” deel van zuid-Italië.

In het Antiquarium Romanum zijn voorwerpen te zien die door de Romeinen zelf gemaakt zijn.

Gebouwen

Het Museo Etrusco is over twee gebouwen verspreid. Het Palazzetto di Innocenzo VIII is in de 15e eeuw gebouwd. De zalen van het gebouw ernaast, dat een eeuw later opgetrokken is, zijn interessanter. Er zijn naemlijk nog originele muurschilderingen te zien van o.a. de broers Zucchari, Pomarancio en Santi di Tito.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email