Pio Clementino Museum Rome

Het Pio Clementino Museum is onderdeel van de Vaticaanse Musea in Rome. Het is hier dat de belangrijkste Griekse en Romeinse beeldhouwwerken uit de collectie van het Vaticaan tentoongesteld worden.

Weetjes Pio Clementino Museum Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres, openingsuren en entréeprijs van het Museo Pio Clementino zijn die van de Vaticaanse Musea.

Geschiedenis Pio Clementino Museum Rome

Het Pio Clementini Museum is genoemd naar de pausen Clemens XIV en Pius VI, die tegen het einde van de 18e eeuw hun ambt uitoefenden.

Zalen Pio Clementino Museum Rome

Gabinetto dell’Apoxyomenos

Via de Vestibolo Quadrato en een zaaltje met een marmeren kuip komt men in de Gabinetto dell’Apoxyomenos, die genoemd is naar een Romeinse kopie van een in 320 voor Chr. door Lisippo gemaakt standbeeld dat een atleet verbeeldt die met een soort scheermes het zweet van zijn lichaam strijkt.

Trap van Bramante

Vanuit de volgende zaal kan men de Scala del Bramante zien, een in opdracht van Paus Julius II in 1512 ontworpen en binnen een vierkante toren gebouwde wenteltrap die het Palazzetto van Innocenzo VIII met de stad moest verbinden. De trap was ook voor paarden toegankelijk.

Cortile Ottagonale

 

Pio Clementino Museum - Vaticaanse Musea Rome
Apollo del Belevedere

Deze “achthoekige binnenplaats” is in 1772 door Clemens XIV gebouwd. De Apollo van de Belvedere is een 2e eeuwse kopie van een Grieks origineel uit de 4e eeuw voor Chr. Dit standbeeld werd in het neo-klassieke tijdperk gezien als het perfekte kunstwerk en door Julius II naar het Vaticaan gebracht. De Laocoonte beeldengroep is een kopie uit de 1e eeuw, die in 1506 op de Esquilino heuvel gevonden werd. Het origineel stamt uit de 2e eeuw voor Chr. en was gemaakt door Hagesandros, Athanadoros en Polydoros. Laocoonte was een priester die zijn stadgenoten voor het Paard van Troje gewaaschuwd had en samen met zijn kinderen hiervoor de toorn van Pallas Athena ondergaan had. Van recentere afkomst is de door Antonio Canova in 1801 voltooide “Perseus met het hoofd van Medusa tussen twee Boksers”.

Sala degli Animali

De “Zaal der Dieren” bevindt zich naast de binnenplaats en hier bevinden zich beelden van dieren uit de Romeinse tijd, die tegen het einde van de 18e eeuw gerestaureerd zijn.

Beeldengalerij

Ook de Galleria delle Statue betreedt men via de binnenplaats. Tot de 2e helft van de 18e eeuw was dit de loggia van het Palazzetto di Innocenzo VIII. Ook hier zijn veel Romeinse standbeelden te zien die naar antieke Griekse skulpturen gekopiëerd zijn. Hoogtepunten zijn de Apollo Sauroktonos (“slakkendoder”) en de “Ingeslapen Arianna”.

Sala dei Busti

In de Sala dei Busti staan merendeels portretten van Romeinse keizers.

Gabinetto delle Maschere

Hoogtepunt van het “Kabinet der Maskers” is de “Cnidia Venus”, een Romeinse kopie van een door Praxiteles in de 4e eeuw voor Chr. gemaakt origineel dat in het Heiligdom van Cnidio stond.

Sala delle Muse

In de Sala delle Muse staan standbeelden van Musen en dichters, zoals gewoonlijk kopieën van Griekse originelen. Het bekendste kunstwerk hier is de “Torso van de Belvedere”, een origineel van de Griekse beeldhouwer Apollonio. Men denkt dat het de held Ajax voorstelt die over zelfmoord nadenkt.

Sala Rotonda

De “Ronde Zaal” is tegen het einde van de 18e eeuw in een klassieke stijl door Michelangelo Simonetti gebouwd en heeft een koepel die aan het Pantheon doet denken. De grote centrale kuip is afkomstig uit de Domus Aurea en het vergulde bronzen beeld van Hercules (2e eeuw na Chr.) is bij het Theater van Pompei gevonden. Het mozaïek komt van de Terme di Otrocoli (in de buurt van Perugia) en stamt uit de 3e eeuw.

Zaal van het Griekse Kruis

In de Sala a Croce Greca zijn een mozaïek uit Tuscolo (3e eeuw) te zien, alsmede twee enorme sarcofagen van rood porfier. In de linkersarcofaag (4e eeuw) ligt de moeder van Keizer Constantijn, Sant’Elena.  Deze is afkomstig uit haar Mausoleum aan de Via Labicana, terwijl de andere sarcofaag, waar de dochter van de keizer, Costantina, in begraven werd, oorspronkelijk in de Santa Costanza Kerk aan de Via Nomentana, bewaard werd.

Scala Simonetti

Via de Scala Simonetti komt men in de overige zalen van het Palazzetto di Innocenzo VIII, waar zich o.a. het Etruskische Museum bevindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email