Villa Borghese Park Rome

Het bekendste park van Rome is de Villa Borghese, wat vooral komt door de ligging en doordat enige van de bekendere musea van de Eeuwige Stad, te weten het Etruskisch Museum, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en vooral de Galleria Borghese er gevestigd zijn.

Weetjes Villa Borghese Park Rome

Villa Borghese en Galleria Borghese

Toeristen gebruiken de namen Galleria Borghese en Villa Borghese vaak door elkaar heen, denkend dat het museum en de Villa één en hetzelfde gebouw zijn, maar dit is dus niet zo. Om het nog gecompliceerder te maken is er wel een gebouw in het park dat Villa Borghese heet, of Villa Borghese Pinciana om precies te zijn.

Geschiedenis Villa Borghese Park Rome

Het was Kardinaal Scipione Borghese die de architect Flaminio Ponzi opdracht de tuinen aan te leggen. Ponzi moest dit wel doen op basis van tekeningen die de kardinaal zelf gemaakt had. De Villa Borghese Pinciana was indertijd vooral bedoeld om er de kunstcollectie van de kardinaal in onder te brengen.

In die tijd (begin 17e eeuw) was dit het noordelijkste deel van Rome. Er waren tot de Villa aangelegd werd dan ook enkel wijngaarden die bekend stonden als de Tuinen van Lucullus.

In de 19e eeuw werd de Villa Borghese gemodelleerd naar Engelse voorbeelden, zoals met wel meerdere parken in Rome het geval was.

Het is pas vanaf 1903, toen het door de stad Rome gekocht werd, officiëel een publiek park al mocht al ver voor die tijd iedereen er gebruik van maken.

Een wandeling door de Villa Borghese kan het best aanvangen bij de Spaanse Trappen (metro lijn A, halte Spagna, 3 haltes van de Chaplin Bed and Breakfast en 4 haltes van Little Italy Hostel) of bij het Piazza del Popolo (Flaminio, één metro-halte verder).

Belangrijke punten in de Villa Borghese

Een Wandeling over de Pincio Heuvel

De heuvel Pincio: U beklimt de Spaanse Trappen en gaat linksaf voor de Trinità dei Monti kerk. De gebouwen rechts zijn de moeite waard, maar het uitzicht aan Uw linkerkant is werkelijk adembenemend.

Het eerste gebouw aan Uw rechterkant is de Villa Medici, waar de Franse Academie gehuisvestigd is. Hier vinden af en toe tentoonstellingen plaats, maar verder kan het slechts op bepaald euren bezocht worden.

Het volgende gebouw rechts is de Villa Borghese Pinciana.

Als U geen zin hebt verder het park in te lopen kunt U aan het einde linksaf gaan en via de Piazzale Flaminio het Piazza del Popolo oplopen en dan de winkelstraat Via del Corso in of via de schilderachtige Via Babuino terugkeren naar de Spaanse Trappen.

Onderweg komt U ook nog langs het Casina Valadier (rechts) en als U hier omheen loopt ziet U de Villa Borghese Obelisk.

Musea in de Villa Borghese

In het noordwestelijke deel van het park bevinden zich twee musea, het Etruskisch Museum en de Galleria Nazionale d’Arte Moderna. De GNAM heeft vooral veel, voor niet-Italianen vaak onbekende, maar erg interessante, Italiaanse kunst uit de vorige eeuw. Het Etruskisch Museum was ooit, als Villa Giulia, het zomerverblijf van Paus Julius III.

Helemaal in het noorden van de Villa Borghese bevindt zich het Bioparco, oftewel de dierentuin van Rome. De kleine kooien zorgen ervoor dat het is niet de meest indrukwekkende dierentuin ter wereld is. Natuurlijk is het wel een leuk uitstapje indien U met kinderen in de stad bent.

Wanneer U vanaf hier de Viale Giardino Zoologico volgt verandert deze van naam en wordt de Viale dell’Uccelleria. Aan het eind hiervan is de beroemde Galleria Borghese, twee verdiepingen schilderkunst en beeldhouwwerken door o.a. Canova en Bernini.

Meer Bezienswaardigheden

Rechtsaf slaand bij het museum gaat U de Viale del Museo Borghese in en komt dan uit bij de Cinema dei Piccoli en het Casa del Cinema. In de Cinema dei Piccoli worden zoals de naam aangeeft kinderfilms vertoond (vaak in het Engels).

Noordelijk hiervan bevinden zich het Casina di Raffaello en het Piazza di Siena, waar begin Juni de beroemde paardenrennen gehouden worden.

Nog noordelijker komt U bij het – kunstmatig aangelegde – meertje terecht. Hier kunt U roeiboten huren en de verschillende vogels en andere dieren te eten geven.

Het Museo Canonica bevindt zich dichtbij het Casina di Raffaello. Hier is ook de Fortezzuola, een tuin met Gothische, door Pietro Canonica gemaakte standbeelden.

Het Engelse Paviljoen, dat tegenwoordig de Britisch School herbergt, is ontworpen door Sir Edwin Luytens.

In de Viale Goethe bevindt zich de Fontein van de Gevleugelde Overwinningen (Fontana delle Vittorie Alate).

De ingang van het Villa Borghese aan de Piazzale Flaminio zijde wordt geflankeerd door twee 19e eeuwse tempel-achtige bouwwerken.

Een groot gedeelte van het park wordt begrensd en beschermd door de oude Muro Torto, die later deel uit zou gaan maken van de Aureliaanse Muren. Langs deze muren werden tussen de 15e en 17e eeuw prostituées begraven (waardoor ze ook de bijnaam Muro Malo kreeg).

Op zondagen komen de skaters in groten getale naar het park om er hun kunsten te vertonen. Er zijn segways en fietsen te huur in het park,en  er is een rondrijdend treintje dat rondrijdt. Behalve een aantal speeltuinen is er ook een grote opblaasbare glijbaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email