Piazza della Rotonda Rome

Het Piazza della Rotonda is een niet al te groot maar heel erg schilderachtig plein in het centrum van Rome. Het plein is vooral populair vanwege één van de mooiste en beroemde gebouwen van de stad, het Pantheon. Door veel Romeinen wordt het dan ook het Piazza del Pantheon genoemd.

Weetjes Piazza della Rotonda Rome

Ligging en openbaar vervoer

Het officiële adres van het plein is Piazza della Rotonda - 00186 Rome, Italië. Wijk: Colonna. Bus: 30, 46, 62, 63, 64, 70, 81, 87, 119, 130F, 186, 190F, 492, 571.

Behalve het Pantheon zelf is het meest in het oog springende punt van het plein de centrale fontein met de Egyptische obelisk in het midden. Net als de Minerva Obelisk is deze afkomstig uit de Tempel van Isis. De hiërogliefen plaatsen de obelisk in de periode waarin Ramses II regeerde.
De obelisk staat pas sinds 1711 op het Piazza della Rotonda. Paus Clemens XI liet zijn wapenschild en de dolfijnen als versiering aanbrengen.

Een bordje dat op de gevel van één van de gebouwen tegenover het Pantheon aangebracht is beweert dat de pauselijke autoriteiten ervoor gezorgd hebben dat het plein gevrijwaard bleef van bordelen en herbergiers.

Een ander bordje, op het gebouw waar het beroemde Hotel del Sole gevestigd is, geeft aan dat de dichter Torquato Tasso er ooit woonde.

Het Piazza della Rotonda is een heerlijk plein om lekker rond te hangen en even een cappuccino of een wijntje te drinken. Deze zullen hier wel iets duurder uitvallen dan in de meeste Romeinse caféetjes.

Ooit stonder er nog vier fonteinen op het Piazza della Rotonda. Drie hiervan staan nu ergens te verpieteren in één van de gemeentelijke opslagplaatsen. De laatste bevindt zich in de Viale Goethe in de Villa Borghese en staat bekend onder de naam Fontein van de Gevleugelde Overwinningen.

Piazza della Rotonda Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email