Aquaducten Rome

Tot de grootste wapenfeiten van de oude Romeinen horen de aquaducten. Een aantal van deze architectonische wonderen van de oudheid staan nog steeds (gedeeltelijk) overeind en sommige ervan werken zelfs nog. Midden in de stad komt men dan ook soms opeens nog een paar meter aquaduct tegen.

Weetjes Aquaducten Rome

Rome’s langneuzen

Waar je je ook bevindt in Rome kun je kleine waterfonteintjes zien, die onuitputtelijk, dag en nacht, water spuiten. Het water uit deze “langneuzen” (nasoni) zoals ze door de Romeinen zelf genoemd worden is perfect drinkbaar en zelfs in hartje zomer, wanneer de temperatuur tussen de 35 en de 40 graden schommelt, smaakt het alsof het recht uit de koelkast komt.

Wat de meeste toeristen in Rome niet weten is dat dit nog steeds te danken is aan de, soms meer dan 2000 jaar geleden door de antieke Romeinen gebouwde aquaducten, een systeem dat nog steeds fuctioneert.

Pronkfonteinen

Een aantal van de beroemdste fonteinen in Rome waren eigenlijk bedoeld als pronkstukken, die aan het einde van een aquaduct gebouwd werden om te laten zien hoe groots de opdrachtgever tot de aanleg ervan wel niet was. De Moses Fontein is hiervan een voorbeeld, maar de bekendste is natuurlijk de Trevifontein. De Fontana dell’Acqua Paola op de Gianicolo heuvel is eveneens indrukwekkend.

Aquaducten Rome in cijfers

Bij elkaar opgeteld zijn die oude Romeinse aquaducten ongeveer 400 kilometer lang. Op 50 van deze 400 kilometers na is het hele systeem ondergronds. Bij de bouw werd al rekening gehouden met eventuele reparaties en men liet daarom op regelmatige afstanden van elkaar toegangswegen (met marmeren putdeksels) installeren.

Een legioen (in de tijd van keizer Augustus bestond een legioen uit meer dan 5000 man) werkers was nodig om het systeem te bouwen en te onderhouden. Het geheel stond onder leiding van de curator aquarum.

Aquaducten Rome

Acquedotto Vergine

Het Acquedotto Vergine was één van de belangrijkste aquaducten, aangezien het o.a. de Trevifontein en de fonteinen op het Piazza Navona van water voorzag. Het was het eerste aquaduct dat na de plunderingen door de Barbareb gerestaureerd werd, waardoor mensen naar het huidige, maar toen nog onbevolkte centrum, konden verhuizen.

Acqua Julia Aquaduct

Ook het Acqua Iulia Aquaduct hoorde tot de belangrijkere aquaducten van de stad, aangezien het de meest centrale wijken van water voorzag. Een deel van het aquaduct was gebouwd op bestaande bogen van het Aqua Marcia Aquaduct.

Aqua Appia Aquaduct

Het oudste aquaduct in Rome is de Acqua Appia dat uit 312 v.Chr. dateert, met een lengte van 16 kilometer.

Aqua Claudia Aquaduct

Dit valt in het niet bij de 68 kilometer van de Acqua Claudia. Zoals het overgrote deel van de aquaducten komt de Acqua Claudia bij Porta Maggiore de stad in. Later werden vertakkingen toegevoegd naar o.a. de Basiliek van Sint Jan van Lateranen en het Palatijn.

Alessandrino Aquaduct

Het Alessandrino Aquaduct, dat eveneens bij Porta Maggiore de stad binnenkomt, is het beste te bewonderen langs de Viale Palmito Togliatti, buiten het stadscentrum. Hoewel er later nog meer gebouwd zijn, is het Acquedotto Alessandrino wel de laatste van de in de Romeinse tijd gebouwde aquaducten.

Acqua Marcia Aquaduct

Het Acqua Marcia is 91 kilometer lang. Dit aquaduct heeft de bron bij Arsoli, ten oosten van Rome. Het is in de 2e eeuw voor Chr. gebouwd en later vaak gerestaureerd. Het zou uiteindelijk 10 stadsdelen van water voorzien en verzorgde ook de watertoevoer naar de Thermen van Diocletianus.

Anio Novus Aquaduct

Het Anio Novus Aquaduct is met 87 kilometer één van de langste aquaducten van de stad. Het komt Rome binnen bij een stadsdeel dat nu Capanelle heet en stond bekend om de slechte kwaliteit van het water, dat niet uit een bron, maar direct uit de rivier kwam.

Acqua Paola Aquaduct

Het Acqua Paola Aquaduct is één van de weinige aquaducten die niet bij Porta Maggiore de stad binnenkomen. De bron ligt bij Bracciano, het pronkstuk is de Fontana dell’Aqua Paola op het Janiculum boven Trastevere.

Acqua Alsietina Aquaduct

Het Acqua Alsietina Aquaduct (of Acqua Augusta Aquaduct) is aangelegd in opdracht van Augustus. Hij had het water nodig om er namaak zeeslagen mee te organizeren. Vrijwel he thele aquaduct bevnd zich indergronds en het is dan ook voor toeristen het minst interessant van alle aquaducten in Rome.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email