Aqua Claudia Aquaduct Rome

Het Aqua Claudia Aqueduct werd min of meer gelijktijdig met het Anio Novus Aqueduct gebouwd. Ruïnes van dit aquaduct kunnen ook in het centrum van Rome, dichtbij het Palatijn, bezichtigd worden.

Weetjes Aqua Claudia Aquaduct Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Goed bewaard gebleven delen van het Acqua Claudia zijn te zien in het Parco degli Acquedotti (alle metrostations tussen Numidio Quadrato en Subaugusta op lijn A).

Geschiedenis Aqua Claudia Aquaduct Rome

Aqua Claudia Aquaduct Rome
Een deel van het Aqua Claudia Aquaduct bij zonsondergang.

Het was Keizer  Caligula die met de construktie begonnen was, maar het werk werd pas voltooid in de tijd van Claudius, die ook zijn naam gaf aan het 69 kilometer lange monument.

Het water van het aquaduct komt uit de rivier de Aniene, dichtbij de vroegere Via Sublacencis. De bronnen het Curzio en Ceruleo en bevinden zich bij het stadje Arsoli.

De Aqua Claudia is één van de bekendste aquaducten aangezien een lang gedeelte ervan nog ononderbroken overeind staat in het Parco degli Acquedotti, in de buitenwijken van Rome. Op sommige plekken is het wel 27 meter hoog.

Het eindpunt van de Aqua Claudia was de Spes Vetus, een reservoir bij Porta Maggiore.

Latere keizers voegden vertakkingen toe aan de Aqua Claudia. Nero liet een zijtak bouwen (het Acquedotto di Nerone) die tot de heuvel Celio en zijn Gouden Huis leidde. Domitiaan zou hier later nog een stuk aan toevoegen om zo water naar het Palatijn te kunnen voeren.

In de 8e eeuw liet Adrianus I het aquaduct restaureren om zo water naar de wijk rond de Sint Jan van Lateranen Basiliek te leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email