Felice Aquaduct Rome

Het Felice Aquaduct (Acquedotto Felice of Acqua Felice) is één van de elf aquaducten van Rome. Het is 24 kilometer lang en voert het water van Pantano Borghese naar de Moses Fontein in het centrum van Rome.

Weetjes Felice Aquaduct Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Delen van het Acquedotto Felice zijn te zien in het Parco degli Acquedotti, ter hoogte van de Via del Quadraro. Het aquaduct eindigt bij de Mosesfontein aan het Piazza San Bernardo.

Geschiedenis Felice Aquaduct Rome

Felice Aquaduct Rome
De Mosesfontein is de pronkfontein van het Felice Aquaduct.

In tegenstelling tot de meeste aquaducten in Rome is het Felice Aquaduct niet aangelegd in de tijd van het Romeinse Rijk, maar in de 16e eeuw, in opdracht van Paus Sixtus V Perettti.

De bouw van dit aquaduct duurde 18 maanden en was in 1586 gereed. Drie jaar later werden maar liefst 27 fonteinen in Rome door het aquaduct van water voorzien.

Toen Paus Sixtus nog een jongetje in een korte broek was heette hij Felice, wat meteen verkaart waarom het aquaduct zo heet.

Vòòr Paus Sixtus zaten de centrale heuvels van Rome al eeuwenlang zonder stromend water en was wat nu het belangrijkste deel van de stad is eigenlijk vrijwel verlaten.

Hij had de bron gekocht om water naar Rome (en vooral naar zijn eigen bezittingen in de stad) te kunnen voeren.

Aangezien er slechts een gering hoogteverschil was bleek het noodzakelijk een ondergronds kanaal af te wisselen met bovengrondse bogen. Voor het eerste gedeelte werd en al bestaand gedeelte van het Alexandrina Aquaduct gebruikt, terwijl dichter bij de stad delen van de Acqua Claudia en de Acqua Marcia benut werden.

Het Felice Aqueduct eindigt bij de Moses Fontein (of de Fontana dell’Acqua Felice), een door Domenico Fontana’s broer Giovanni ontworpen en vanwege de onhandige proporties redelijk controversiële fontein hij het Piazza San Bernardino.

Giovanni Fontana had ook een fout van de oorspronkelijk aangewezen architekt, Matteo Bartolani, moeten herstellen. Deze had namelijk de helling de verkeerde richting op laten lopen, maar de bron toe, i.p.v. de stad in.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email