Trajanus Aquaduct Rome

Het Aqua Traiana (Aquaduct van Traianus) is, zoals de naam al aangeeft, gebouwd door Keizer Traianus en is op 24 Juni van het jaar 109 ingewijd. Het is meer dan 32 kilometer lang. Na verwoest te zijn werd het in de Middeleeuwen door Paus Paulus V gerestaureerd en vanaf dat moment werd het de Aqua Paola genoemd.

Weetjes Trajanus Aquaduct Rome

De bron van het Aquaduct van Traianus bevindt zich dichtbij het bij Nederlandse toeristen erg populaire meer van Bracciano. Het kwam Rome binnen bij de Porta San Pancrazio op de Gianicolo heuvel. De toevoer van het water was noodzakelijk om de watermolens van Trastevere draaiende te houden.

In het jaar 537 werd een deel van het aquaduct door de Ostrogoten vernield en de molens konden niet meer functioneren. Pas in het begin van de 17e eeuw slaagde men erin, in opdracht van Paus Paulus V Borghese, het aquaduct te restaureren en opnieuw te openen, o.a. door een boog te bouwen over de Via Aurelia.

Deze van travertijns marmer gemaakte boog kwam bekend te staan als de Arco di Tiradiavoli (“de Boog van de Duivelsmijters”), aangezien het stuk straat waar hij stond toen nog bekend stond als de Via di Tiradiavoli.

De inscriptie op de boog geeft aan dat de paus niet helemaal wist waar hij mee bezig was. AB· AVG· CAES· EXTRUCTOS verwijst naar Augustus als oorspronkelijke bouwer van het aquaduct, wat betekent dat de paus waarschijnlijk dacht dat hij het Aqua Alsietina Aquaduct gerestureerd had i.p.v. het Aqua Traiano.

Na de restuaratie ging het aquaduct verder door het leven als het Aqua Paola Aquaduct. Ook de monumentale fontein aan het einde van de leiding werd de Fontana dell’Acqua Paola genoemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email