Catacomben van Priscilla Rome

De Catacomben van Priscilla horen tot de oudste van Rome. Er liggen zeven pausen begraven en deze catacomben werden dan ook de “Koningin der Catacomben” genoemd.

Weetjes Catacomben van Priscilla Rome

Adres, Openingstijden en Toegangspijs

Het adres van de Catacomben van Priscilla is Via Salaria Nuova 430, 00186 – Rome. Wijk: Trieste. Openbaar Vervoer: Bus: 63,86,92,310. Telefoon: +39 0686206272. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, Pasen,25 December. Entree: 8 Euro. Kinderen tussen 7 en 15 jaar oud: 5 Euro. Kinderen tot 6 jaar oud: Gratis.(NB: De catacomben kunnen enkel onder leiding van een gids bezocht worden.)

Bijzonderheden

Het is mogelijk voor groepen met een eigen priester om de mis in de Catacomben van Priscilla te vieren. Dit dient enige dagen tevoren geresrveerd te worden.

Geschiedenis Catacomben van Priscilla Rome

Catacombe van Priscilla Rome
In de Catacomben van Priscilla bevindt zich de oudste bekende afbeelding van Maria met Kind.

De Catacombe di Priscilla ontlenen hun naam naar alle waarschijnlijkheid aan de eigenaar van het terrein waarop ze zich bevinden. Dit ligt langs de Via Salaria, ongeveer ter hoogte van het Villa Ada park.

Deze catacomben horen tot de bekendste in Rome. Er liggen zeven pasuen begraven, plus nog een groot aantal martelaars en werd dan vroeger ook de “Koningin van de Catacomben” genoemd.

Ze zijn tussen het einde van de 2e en de 5e eeuw aangelegd en bestaan uit drie delen, te weten het arenarium, een cryptoportico van een grote Romeinse villa en de ondergrondse begraafplaats van de adellijke Acilius Glabrio familie.

In het arenarium bevindt zich de oudste bekends afbeelding van de “Madonna met Kind”.

De Catacomben van Priscilla bestaan uit een onregelmatig netwerk van gangen dat bij elkaar ongeveer 13 kilometer lang is. Deze gangen zijn uitgegraven in een zacht vulkanisch gesteente.

Hier en daar bevinden zich enige grotere ruimtes waar de tombes van een groep mensen of een familie zich bevinden.

De gestorvenen werden in een gewaad gewikkeld voordat ze in de loculi geplaatst werden. Hierna werd het graf afgesloten met marmeren platen waarvan er, als gevolg van plunderingen door de eeuwen heen, nauwelijks nog iets overgebleven is, behalve enige fragmenten met inscripties in het Latijn of Grieks die zich langs de muren bevinden.

Veel inscripties op de muren verwijzen naar Petrus en Paulus.

Tussen de verschillende loculi kan men nog de kleine gaten in de muren zien waar de olielampen stonden die de gangen moesten verlichten.

Het oudste deel van deze catacomben wordt de Griekse Kapel genoemd, vanwege twee inscripties met rode Griekse letters.in de aanwezige nissen. De kapel werd waarschijnlijk ooit met waterfonteinen versierd en waarschijnlijk gebruikt om aan de zomerhitte te ontsnappen.

De fresco’s verbeelden scènes uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. De bekendste is die van zeven personen aan een tafel terwijl het brood gebroken wordt, een verwijzing naar de Eucharistie.
In de derde eeuw werd een tweede verdieping uitgegraven, met een lange gang waarop ongeveer 20 zijgangen uitkwamen.
In de 4e eeuw werd een basiliek op de Catacomben gebouwd. Deze was gewijd aan San Silvestro en is grotendeels opnieuw opgebouwd.

De huidige ingang is aan de Via Salaria door de kloostergang van het Klooster van de Benedictijnen van Priscilla.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email