Circus van Maxentius Rome

Dit complex (de Villa van Maxentius, het Circus van Maxentius en het Mausoleum van Romulus) is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen langs de Via Appia Antica in Rome. Behalve het keizerlijke paleis zijn hier de ruïnes te zien van een privé-circus en een mausoleum gewijd aan Romulus.

Weetjes Circus van Maxentius

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Via Appia Antica, 153 (Distrikt: Appio Pignatelli). Telefoon: +39 060608. Openbaar vervoer: Bus: 118, 218. Openingstijden: Dinsdag tot zondag van 9.00 tot 16.00 uur. Gesloten: Maandag, 25 December, 1 Januari en 1 Mei. Toegangsprijs: 5 Euro (4 Euro met korting). De RomaPass is hier geldig.

Weetjes Circus van Maxentius Rome

Het circus is erg goed bewaard gebleven en strekt zich uit in een gebied tussen de Via Appia Antica en de Via Appia Pignatelli. Aan de westkant staan de zogeheten carceres, van waaruit de wagens, die voortgetrokken werden door 4 paarden, wegreden.

De obelisk van Domiziano stond midden op de baan en kwam waarschijnlijk van het Iseum Campense. Later (1650) werd deze obelisk in opdracht van Paus Innocenzo X door Bernini op de Fontein van de Vier Rivieren op het Piazza Navona gezet.

Het hele complex is gebouwd gedurende de regering van Maxentius, dus tussen 306 en 312.

Van het paleis zijn de grote half-ronde zalen bewaard gebleven. De middelste hiervan stond bekend als de tempel van Venus en Cupido en deed dienst als de aula palatina, waar audiënties en andere publieke ceremonies plaatsvonden.

Vòòr deze aula bevond zich een atrium met een lange portico die het paleis verbond met de tribune van het circus. Deze tribune was bestemd voor de keizer en diens familieleden.

Het ronde mausoleum was waarschijnlijk bedoeld als familiegraf. Het wordt ingesloten door een vierzijdige portico. De hoofdingang bevindt zich aan de Via Appia zelf, terwijl er twee zij-ingangen zijn tegenover het paleis en het circus. Middenin het mausoleum staat een zuil met nissen. Romulus was de zoon van de keizer en stierf erg jong, in het jaar 309.

Het Circo di Massenzio stond ook bekend als het Circo di Romolo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email