Herenwegen Rome

Zeg het voort
Share

Met de herenwegen worden de oude Romeinse wegen bedoeld, die van de Eeuwige Stad naar alle hoeken van het rijk voerden. In het Italiaans heten deze straten strade consolari. De beroemdste van deze wegen is de Via Appia Antica, die helemaal van Rome naar Brindisi liep. Andere belangrijke straten waren de Via Salaria, de Via Aurelia, de Via Cassia en de Via Flaminia.

Herenwegen Rome

Via Appia Antica

De beroemdste van de herenwegen is de Via Appia Antica. Deze begint dichtbij de Terme di Caracalla. Vooral de eerste kilometers langs deze weg staan vol met bezienswaardigheden. De bekendste hiervan zijn de verschillende Catacomben, die net buiten de oude stadsmuren aangelegd zijn. De bijnaam van de Via Appia Antica was “Koningin der Straten”.

Via Flaminia

De Via Flaminia is een oude herenweg, die Rome in noordelijke richting verlaat en helemaal doorloopt tot Rimini. Het was de eerste straat die de stad verbond met noord-Italië. Ze kwam bij de Porta del Popolo, die toen nog Porta Flaminia heette, de stad binnen. Het grootste deel van de Via Flaminia is de huidige SS3, tussen Rome en de kustplaats Fano.