Mausoleum van Costanza Rome

Het Mausoleum van Costanza bevindt zich aan de Via Nomentana in Rome en maakt deel uit van een complex waartoe ook de Catacomben van Sant’Agnese en de Kerk van Sant’Agnese Fuori Le Mura alsmede een grote basiliek toe behoren.

Weetjes Mausoleum van Costanza Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Mausoleo di Costanza is Via Nomentana, 349 Rome (tel. +39 0686205456 ). Bus: 60, 60L, 82, 90, 168, 310 544, N2L, N4, N13. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 18.00 uur. Gesloten: zon- en (Christelijke) feestdagen. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Mausoleum van Costanza Rome

Mausoleum van Costanza Rome
Mausoleum van Costanza

Het Mausoleum van Costanza is waarschijnlijk in twee fases gebouwd. De eerste hiervan was tussen 337 en 351 en werd gedaan in opdracht van Keizer Constantijn of van diens dochter Costanza zelf, voor wie het mausoleum ook bedoeld was. Met de tweede fase begon men pas nadat Costanza gestorven was (354). Het werd bij de Kerkhof van Sant’Agnese gebouwd.

Later zou het omgebouwd worden tot doopkapel van de in de 7e eeuw gebouwde Basiliek van Sant’Agnese.

In 1254 werd het mausoleum door Paus Alexander IV tot kerk omgevormd en gewijd aan Costanza, die als Heilige vereerd werd.

Het ronde mausoleum wordt bedekt door een koepel met een tamboer, waarin zich 12 grote boogvensters bevinden. Rondom het centrale schip staan 12 paar groene en rode zuilen, die uit een oude Romeinse tempel afkomstig zijn en waarvan zich een gewelf bevindt.

De hierdoor gecreëerde kooromgang die versierd wordt door mozaïeken uit de 4e eeuw, die oogstscènes verbeelden, alsmede bloemen, fruit en fantastische vogels en dieren en portretten van Costanza zelf en haar eerste echtgenoot, Annibiliano.

De binnenkant van de koepel heeft een diameter van 22,50 meter en was tot 1630 ook bedekt met mozaïeken, terwijl de muren versierd waren met ingelegd marmer, maar van deze versieringen resteren enkel enige tekeningen. Paus Urbanus VIII had deze versieringen echter laten verwijderen toen men dacht dat het gebouw op instorten stond.

Bezienswaardigheden Mausoleum van Costanza

Er zijn nog een aantal fragmenten van fresco’s uit de 13e eeuw te zien, die in de overgangsperiode tussen de Romaans-Byzantijnse en de meer artistiek verfijnde latere stijlen geschilderd zijn.

De Sarcofaag van Costanza in een nis bij de ingang is een kopie. Tijdens een restauratie in 1620 werd het met Christelijke motieven versierde origineel naar de Vaticaanse Musea verplaatst.

Een van de mozaïeken is redelijk uniek in dat Jezus er zonder baard afgebeeld wordt.

Jezus zonde rbaard op een mozaiek in het Mausoleum van Costanza Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email