Obelisken Rome

De stad met de meeste obelisken ter wereld is Rome. Men zou verwachten dat het een Egyptische stad zou zijn, maar dit is niet zo. Veel van de Romeinse obelisken stonden ooit wel in Egypte, maar werden door de keizers naar Rome gebracht.

Weetjes Obelisken Rome

Het totale aantal obelisken in Rome is 18.

De Keizers lieten de gevaarten naar Rome vervoeren om ze als versieringen op hun renbanen en stadions neer te kunnen zetten.

Veel van deze obelisken hebben op verschillende plekken in Rome gestaan. Na het verval van het Romeinse Rijk werden ze omver gegooid door de Christenen die maar niets van deze heidense naalden moesten hebben, en vaak pas eeuwen later, in stukken, weer teruggevonden en opnieuw opgebouwd.

Dit opbouwen gebeurde dan op plekken die voor de heersers van dat moment van belang waren, en dus zijn ze meestal terug te vinden op door bepaalde pausen geconstrueerde pleinen of voor bepaalde kerken.

Meestal werd er een kruis op de obelisken zelf geplaatst en werden ze gewijd aan de Katholieke Kerk om zo een soort bescherming tegen de Duivel te bieden.

Niet alle obelisken in Rome zijn van Egyptische makelei. Een aantal ervan zijn Romeinse nabootsingen van Egyptische originelen.

Obelisken Rome

Montecitorio Obelisk

De Montecitorio Obelisk werd in het jaar 10 v. Chr. vanuit de oorspronkelijke standplaats in Heliopolis in Egypte door  Keizer Augustus naar Rome gebracht. Hij kwam in het Campo Marzio te staan en deed dienst als naald voor een zonnewijzer.

Piazza del Popolo Obelisk

Piazza del Popolo - Obelisken RomeNadat Augustus Marcus Antonius en Cleopatra verslagen had en dus Egypte aan het Romeinse Rijk toegevoegd had, liet hij deze obelisk naar Rome brengen. Oorspronkelijk stond hij op het Circus Maximus. Na het verval van het rijk werd de obelisk onder de aarde bedolven en vergeten om pas eeuwen later naar het Piazza del Popolo gebracht te worden. De obelisk wordt ook wel Flaminio Obelisk genoemd.

Sallustiano Obelisk

De Sallustiano Obelisk is de officiële naam van de obelisk die voor de Trinità dei Monti kerk  bovenaan de Spaanse Trappen staat. De meeste Romeinen kennen het bouwwerk echter onder de naam Trinità de’ Monti Obelisk.

Villa Torlonia Obelisken

De twee obelisken in de Villa Torlonia zijn kopieën van Egyptische voorbeelden en werden per boot, via de rivier de Po en vervolgens over zee rond de hele kust van Italië naar Rome gebracht. De obelisken staan er sinds het einde van de 19e eeuw.

Esquilino Obelisk

De Esquilino Obelisk staat op het Piazza dell’Esquino aan de Via Cavour kant van de Santa Maria Maggiore Basiliek in Rome. Het is een nabootsing van een Egyptisch origineel.

Dogani Obelisk

De Dogali Obelisk staat langs de Via delle Terme di Diocleziane, ongeveer halverwege tussen het centrale station Roma Termini en het Piazza della Repubblica. De obelisk heeft een tweeling die in de Tuinen van Boboli in Florence te bezichtigen is.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email