Dogali Obelisk Rome

De Dogali Obelisk staat langs de Via delle Terme di Diocleziane, ongeveer halverwege tussen het centrale station Roma Termini en het Piazza della Repubblica.

Weetjes Dogali Obelisk Rome

Dogali Obelisk Rome
Dogali Obelisk

Net als de obelisken die tegenwoordig het Piazza della Rotonda en de Villa Celimontana sieren, stonden de Dogali Obelisk en de obelisk die nu in de Boboli Tuinen in Florence staat oorspronkelijk in Heliopolis en waren naar Rome gebracht om de Tempel van Isis op te luisteren.

De Dogali Obelisk is gemaakt van rood graniet en is meer dan 9 meter hoog. De inscripties zijn gewijd aan de zonnegod.

In 1719, bij de legging van het fundament van de te bouwen Biblioteca Casanatense, werden bij toeval delen van de obelisk ontdekt.

Meteen na de eenwording van Italië werd er een commissie in het leven geroepen om systematisch opgravingen te gaan verrichten en in 1883 werd de hele obelisk teruggevonden.

Het was meteen duidelijk dat het om een tweeling ging van de ondertussen al in de Boboli Tuinen geplaatste gedenknaald.

In 1885 brak de oorlog uit tussen Italië en Ethiopië en bij een hinderlaag bij Dogali werden meer dan 500 Italiaanse soldaten gedood. Twee jaar later werd de obelisk ter herinnering op het stationsplein geplaats, met de namen van de gevallen op bronzen platen op de basis en leeuwen aan de voet van het monument.

Vanaf 1924, toen de hele wijk opnieuw ingericht werd, staat de obelisk op de huidige plek in de Via delle Terme di Diocleziane.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email