Pantheon Rome

Het Pantheon is één van de top 10 bezienswaardigheden in Rome.  Het is ook het oudste beroemde gebouw ter wereld waarvan het oorspronkelijke dak nog intact is. De officiële naam van het monument is de Santa Maria ad Martyres Kerk.

Weetjes Pantheon Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Pantheon is Piazza della Rotonda – 00186 Rome (tel. +39 0668300230). Bus: 30, 46, 62, 63, 64, 70, 81, 87, 116, 119, 130F, 186, 190F, 492, 571. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.30; zondag: 09.00 tot 18.00; doordeweekse feestdagen: 09.00 tot 13.00. Gesloten: 25 December, 1 Januari, 1 Mei. Op zaterdag om 17.00 uur en op feestdagen om 10.30 uur wordt er nog een mis gevierd. Terwijl dit gebeurt is het Pantheon niet toegankelijk voor toeristen. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Het is de bedoeling dat er vanaf 1 Januari 2018 ook een toegangsprijs voor het Pantheon gevraagd gaat worden.)

Speciale Gebeurtenissen

Elk jaar met Pinksteren laat men bloemblaadjes door de oculus naar beneden dwarrelen.

Geschiedenis Pantheon

Romeinse Tijd

Pantheon Rome
De façade van het Pantheon

De naam Pantheon betekent “Tempel van Alle Goden”. De bouw ervan was een geste van Keizer Adrianus aan die volkeren in het Romeinse Rijk die andere Goden aanbaden.

De oorspronkelijke bouwer van het Pantheon was echter Agrippa en die had het gebouw enkel als tempel ter ere van Mars en Venus (de beschermgoden van de familie Giulia) laten construeren. De ingang was toen niet waar hij nu is, maar aan de zuidkant van het monument. Agrippa was overigens zowel schoonzoon als adviseur van Keizer Augustus.

Na twee maal door brand verwoest te zijn liet Keizer Adrianus het Pantheon door Apollodorus van Damascus opnieuw opbouwen.  De architect voltooide zijn project, met de huidige koepel, rond het jaar 125.

Middeleeuwen

Toen de Byzantijnse Keizer Phocas in het jaar 609 het Pantheon aan paus Bonifatius IV cadeau gaf doopte deze het om tot een Christelijke kerk, gewijd aan Santa Maria ad Martyres. In ruil zou Phocas hierna een aan hemzelf gewijde zuil op het Forum Romanum krijgen.

Doordat het Pantheon een katholieke kerk was ontliep het het lot dat vele andere Romeinse monumenten ondergingen en werd het niet als een soort mijn voor bouwmateriaal gebruikt.

Het bronzen plafond is hierop een uitzondering. Dit werd in opdracht van Paus Urbanus VIII Barberini gesmolten om hergebruikt te worden bij de fortificatie van de Engelenburcht. “Wat de barbaren niet voor elkaar gekregen hebben, is de Barberini’s wel gelukt”, zeiden de Romeinen (Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini).

Bernini gebruikte brons van de deuren van het monument voor zijn baldakijn in de Sint-Pietersbasiliek.

Twee duizend jaar na de construktie vraagt men zich nog steeds af hoe men met de middelen van toen zulk een perfekte koepel (die tot de 15e eeuw het record van grootste in zijn soort ter wereld in handen had) heeft kunnen vervaardigen.

Officiëel is het Pantheon nog steeds een kerk en op belangrijke katholieke feestdagen wordt er ook nog steeds een mis gehouden.

Monarchistische vrijwilligers houden de wacht bij de tomben van de koningen Vittorio Emanuele II en Umberto I, die net als de echtgenote van de laatste in het Pantheon begraven liggen.

Bezienswaardigheden Pantheon Rome

Façade

De huidige façade is onder Keizer Adrianus tot stand gekomen. De inscriptie op de gevel verwijst echter naar de eerste bouwer: “M. AGRIPPA L. F. COS. TERTIUM FECIT” betekent zoveel als “Marcus Agrippa, zoon van Lucius, bouwde dit gedurende zijn derde consulaat”.

De bas-reliëfs op de timpaan hebben de strijd tussen de Goden en Giganten als thema.

Oculus

Het meest opvallende aspect aan het interieur is de oculus van het Pantheon. Het monument heeft geen vensters en het enige licht komt binnen door een rond gat in de koepel. Behalve voor de verlichting was dit gat nodig om het gewicht van de koepel te beperken. Een laatste reden voor de oculus was dat men geloofde via dit gat een direkter contact met de hemel en dus de Goden te verkrijgen.

Inscripties

Dat men veel weet over de bouw van het Pantheon komt door inscripties op verschillende plekken op de muren. Deze geven er een goed beeld van wie wanneer verantwoordelijk was voor de verschillende restauraties en verbouwingen in de tempel.

Kunstwerken Pantheon Rome

Melozzo da Forli schilderde de wandschildering L’Annunziazione in de eerste kapel rechts.

Tombes

Behalve de reeds genoemde koningen hebben ook de artiesten Raphaël, Annibale Caracci en Baldassare Peruzzi hun laatste rustplaats in het Pantheon gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email