Zuil van Trajanus Rome

De Zuil van Trajanus is een monument in Rome. Het bevindt zich op de Via dei Fori Imperiali en is versierd met een reliëf dat zich spiraalvormig omhoogslingert. Ze staat voor de Madonna di Loreto Kerk en de Santissima Nome di Maria Kerk, aan het einde van een wandelpad langs de Fori Imperiali. De figuur bovenop de zuil is niet Trajanus, maar Sint Pieter.

Weetjes Zuil van Trajanus Rome

Zuil van Trajanus Rome
Zuil van Trajanus

De Colonna Traiana is meer dan 30 meter hoog. De gebeeldhouwde reliëfs, die het verhaal van de overwinningen van keizer Trajanus in Dacië (een deel van het huidige Roemenië) verbeelden, slingeren zich 23 keer rondom de zuil.

De zuil is geheel vervaardigd van marmer en is opgericht in het jaar 113. Het was de eerste keer dat een zuil op deze wijze met reliëfs opgeluisterd werd.

Het verhaal begint met de overtocht van de Donau en eindigt met de Daciërs die gedeporteerd worden. Op het wandelpad dat langs de Fori Imperili voert heeft men foto’s van de hele reeks reliëfs geplaatst.

Ook de massieve vierkante sokkel waarop de zuil rust is versierd met bas-reliëfs.

Het monument was bedoeld als begraafplaats voor Keizer Trajanus zelf. Via de toegangspoort komt men in een ruimte waar de urn met zijn stoffelijke resten bewaard werd.

Het paneel boven de ingang, dat door twee Victoriën ondersteund wordt, heeft een aan Trajanus gewijde inscriptie.

Binnen de zuil is een wenteltrap die helemaal tot de top voert.

Het standbeeld bovenop de zuil van Trajanus is niet Trajanus zelf. De keizer stond er ooit wel, maar gedurende de middeleeuwen  werd het verwijderd en paus Sixtus V liet er tegen het einde van de 16e eeuw een beeld van Sint Pieter plaatsen.

Oorspronkelijk was de zuil beschilderd. In 2008 waren er plannen de originele kleuren terug te brengen, niet door alles opnieuw te verven, maar door middel van een lichtstralen.

In het Museo della Civiltà Romana zijn gipsen afgietsels van de reliëfs op de zuil te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email