Top 10 Bezienswaardigheden Rome

Rome kent duizenden kerken en basilieken, honderden pleinen en fonteinen, tientallen musea en monumenten en daarbij ook nog een Vaticaan. Het is dus voor een toerist in Rome moeilijk te kiezen welke attracties essentieel zijn bij een bezoek aan de Eeuwige stad. Hier volgt een lijst met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome in redelijk willekeurige volgorde, waarbij ik ervan uitgegaan ben dat U drie dagen in Rome doorbrengt. Laat U niet afschrikken door het grote aantal, aangezien alles over het algemeen heel erg makkelijk te belopen is in Rome.

Top 10 Bezienswaardigheden Rome

 1. Vaticaanstad en de Sint-Pietersbasiliek: Thuisbasis van de katholieke kerk, een staat binnen een staat. Je kunt het protserig vinden, maar er is geen enkele vierkante meter binnen de Sint Pieter en op het Sint Pietersplein die niet iets interessants te bieden heeft. Beklim de Sint Pieterstoren en je wordt beloond met een uitzicht over de Vaticaanse Tuinen en over de stad Rome zelf.
 2. Colosseum: De bouw van het Anfiteatro Flavio was begonnen door Vespasian en na diens dood beëindigd door diens zoon Titus in het jaar 79. Meer dan 50,000 toeschouwers konden er de gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren aanschouwen.
 3. Pantheon: Het Pantheon bestaat bijna 2000 jaar en is daarmee de oudste tempel ter wereld. Het is nog steeds een raadsel hoe men 20 eeuwen geleden een gebouw van zulke perfecte proporties heeft kunnen construeren.
 4. Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel: De kamers van Raphael, de Sixtijnse Kapel van Michelangelo, kamers en kamers vol voorwerpen uit de Romeinse en Griekse Oudheid, er is voor iedereen wel iets te zien in de Musei Vaticani. Op zondag (behalve de laatste zondag van de maand) gesloten.
 5. Trevifontein: De mooiste fontein van Rome. Vergeet niet er een muntje in te gooien: De legende zegt dat, wanneer U dit doet, dat U uiteindelijk in Rome zal terugkeren. (Op het moment staat de fontein in de steigers.
 6. Forum Romanum: De ruïnes van het oude centrum van Rome, waar het economische en maatschappelijke leven zich afspeelde en de belangrijkste beslissingen genomen werden. Samen met het belendende Palatijn vormt het Foro Romano een must voor archeologie-liefhebbers.
 7. Trastevere: Een van Rome’s oudste wijken. Hoewel er tegenwoordig meer gegoede buitenlanders wonen dan Romeinen zelf gaan de oorspronkelijke inwoners nog steeds prat op het oorspronkelijke karakter van Trastevere. ’s Avonds is het een bruisende wijk met pubs en eethuisjes op schilderachtige pleinen en mooi verlichte kronkelstraatjes. Op zondagochtend vindt de grootste vlooienmarkt van Italie, Porta Portese, er plaats.
 8. Spaanse Trappen: Het Piazza di Spagna, vooral wanneer de azalea’s op de 137 trappen geplaatst worden, is één van de mooiste pleinen van Rome. De Trinità dei Monti-kerk torent boven de trappen uit, de Fontana della Barcaccia staat midden op het plein eronder. Tienerontmoetingsplaats.
 9. Piazza del Campidoglio: Een plein op de heuvel Kapitool, met erop verschillende door Michelangelo ontworpen gebouwen. Er is een prachtig vergezicht in westelijke richting. De Capitolijnse Musea bevinden zich in twee gebouwen die door een ondergrondse tunnel onder het Campidoglio verbonden worden. Hier is o.a. het beeld van de wolvin met Romulus en Remus te zien.
 10. Via del Corso: De belangrijkste winkelstraat van Rome, tussen Piazza Venezia en Piazza del Popolo. Let ook op de zijstraatjes tussen Via del Corso en de Spaanse Trappen, waar de meest beroemde merknamen hun boetiekjes hebben. De Via Condotti is hiervan de bekendste.

En Nog een Top 10 Bezienswaardigheden

Er is waarschijnlijk geen stad op de wereld met meer beroemde bezienswaardigheden dan Rome. Dus is één top 10 bezienswaardigheden niet genoeg. Bekijk het volgende lijstje maar en bedenk dat het in de meeste steden ter wereld de mooiste attrakties zouden zijn.

 1. Galleria Borghese: Dit museum bestaat uit een verdieping beeldhouwwerken en een verdieping schilderijen. Het museum is begonnen door Kardinaal Scipione Borghese, neef van de toenmalige paus en kunstverzamelaar. Reserveren is verplicht en moet minstens 1 dag voor Uw bezoek gebeuren.
 2. Piazza Venezia en het Complesso Vittoriano: Het meest centrale plein van Rome met het reusachtige monument voor Koning Vittorio Emanuele, wat door de aparte vorm de bijnaam typemachine en door de enigszins kitscherige indruk die het maakt die van bruiloftstaart gekregen heeft. Niet iedereen vindt het even mooi, maar opvallen doet het wel.
 3. De Via Appia Antica leidde vroeger helemaal tot Brindisi, in Zuid-Italië. Het begin van de Via Appia Antica Rome hoort nu bij een archeologisch park, het Parco Regionale dell’Appia Antica, waar het vooral op zondag, wanneer het afgesloten is voor het verkeer, heerlijk toeven is.
 4. Santa Maria Maggiore Basiliek: De grootste kerk in Rome die gewijd is aan de maagd Maria. Eén van de vier patriarchale kerken, samen met de Sint Pieter, Sint Jan van Lateranen en Sint Paul Buiten de Muren. Bezoek ook het kleine Santa Prassede kerkje om de hoek.
 5. Circus Maximus: Beroemd door de wagenrennen in de film Ben Hur. Helaas is er weinig overgebleven van het oorspronkelijke Circo Massimo. Wel kunt U er omheen lopen om een idee te krijgen van de enorme afmetingen van het oude circus.
 6. San Giovanni in Laterano: Niet de Sint Pieter maar de Sint Jan van Lateranen is de moederkerk van het katholieke geloof en ook de zetel van de paus. Gelovige atleten kunnen aan de overkant van de straat op hun knieen de Heilige Trappen beklimmen.
 7. Domus Aurea: Het “Gouden Huis” was een grote villa in het hartje van het Antieke Rome op de Esquilino Heuvel. Het was gebouwd door Keizer Nero nadat een aantal villa’s van rijke Romeinen door brand verwoest waren. Op het moment is de Domus Aurea dicht vanwege instortingsgevaar.
 8. Campo De’ Fiori is een erg mooi plein waar ’s ochtends een bloemenmarkt plaas vindt. ’s Avonds verandert het van aard en wordt het een van de rumoerigste pleinen van de stad, met tal van kroegen en dronken mensen die het leuk vinden met lege flessen te gooien. Een steegje verder ligt Piazza Farnese, even mooi, en een oase van stilte.
 9. Catacomben: Er zijn meerdere Catacomben in Rome, maar de belangrijkste liggen aan het begin van de oude Romeinse Via Appia Antica: De Catacomben van San Callisto en die van San Sebastiano. Deze werden door de Christenen gebruikt als schuil- en verblijfplaats toen ze door o.a. Keizer Nero vervolgd werden.
 10. Piazza Navona is het mooiste plein van Rome. Naast de Basiliek van Sant’Agnese zijn er een aantal prachtige fonteinen de bewonderen (als die tenminste ook niet in de steigers staan op het moment van Uw bezoek). Gedurende de kerstperiode vindt er een snoepgoedmarkt plaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email