Bezienswaardigheden Wijk Campitelli Rome

De wijk Campitelli hoort tot de drukste riones van de stad qua toeristische attrakties. Het centrale punt van de wijk is het Piazza del Campidoglio, waaromheen zich een aantal van de mooiste en beroemdste trekpleisters van Rome bevinden.

Top 10 Bezienswaardigheden Wijk Campitelli

01. Piazza del Campidoglio

Piazzadel Campidoglio - Wijk Campitelli RomeHet Piazza del Campidoglio is zo’n beetje de bakermat van Rome. Rond dit plein, dat door niemand minder dan Michelangelo ontworpen is, staan een aantal prachtige gebouwen, waarvan er twee bij de Capitolijnse Musea horen en de derde de zetel van het stadhuis is en wanneer men de steegjes en gangen tussen deze paleizen doorloopt komt men bij een aantal van de mooiste panorama’s van Rome terecht.

02. Capitolijnse Musea

Venus in de Capitolijnse Musea RomeDe Capitolijnse Musea zijn verspreid in een aantal gebouwen rondom het Piazza del Campidoglio en vormen het oudste nationale museum ter wereld. Buiten de permanente expositie, waar verschillende beroemde meesterwerken uit de kunstgeschiedenis te zien zijn, worden er ook vaak thematische exposities georganizeerd.

03. Forum Romanum

Forum RomanumHet Forum Romanum is de plek waar zich het openbare leven zich gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk afspeelde. Deze uitgestrekte opgravingen staan vol ruines van prachtige tempels en basilieken en men kan er dan ook makkelijk vrijwel een hele dag doorbrengen.

04. Mamertijnse Gevangenis

Mamertijnse GevangenisDe Carcere Mamertino zou de plek zijn waar de heiligen Pieter en Paulus gevangen zaten voordat ze erin slaagden hun bewakers te bekeren en te ontvluchten. Het bestaat uit twee gedeelten, die Carcer en Tullianum geneomd worden en door een gat in de vloer van elkar gescheiden worden.

05. Palazzo Senatorio

Het Palazzo Senatorio staat op het Piazza del Campidoglio. Het is het centrale gebouw tegenover de Cordonata, de brede trappen die naar het Kapitool voeren. De fonteinen onderaan het paleis stonden ooit bij de Thermen van Constantijn. Het gebouw doet nu dienst als gemeentehuis. Het is bovenop het oude Romeinse Tabularium gebouwd.

06. San Marco Evangelista al Campidoglio Kerk

De Basiliek van San Marco Evangelista al Campidoglio is geïncorporeerd in het Palazzo Venezia. Ze is in 336 door Paus Marcus gebouwd, ter ere van Sint Markus de Evangelist, die op deze plek verbleven zou hebben tijdens zijn verblijf in Rome in het jaar 26.

07. Marforio

Marforio RomeOp de binnenplaats van het Palazzo Nuovo staat (of eigenlijk, ligt) een van de zes sprekende standbeelden van Rome. Deze Marforio stamt uit de 1e eeuw, toen hij nog gewoon de God Okeanus voorstelde en is later, na eerst een aantal andere fonteinen versierd te hebben, op de huidige plek terechtgekomen.

08. Santa Maria in Portico in Campitelli Kerk

De Santa Maria in Portico in Campitelli Kerk bevindt zich op korte loopafstand van het Kapitool. Blikvangers van deze kerk zijn vooral de door Rainaldi ontworpen façade en een mirakuleus Madonna-beeldje bij het hoofdaltaar.

09. Santa Maria in Aracoeli Kerk

De naam van de schitterende Santa Maria in Aracoeli Kerk is een verbastering van Arx Capitolina, de zuidelijke heuveltop van het Kapitool, waarop ze gebouwd is. Schilderachtige trappen voeren van het Piazza Venezia naar wat voorheen de zij-ingang van de kerk was, maar vergeet vooral niet de prachtige toegangspoort aan wat nu de achterkant is te bekijken.

Meer Bezienswaardigheden Campitelli

Het Capitolium was de plek waar de belangrijkste tempel van de Romeinen stond, die gewijd was aan Zeus, Juno en Minerva. Er is helaas slechts erg weinig van overgebleven.

De Piazza Campitelli Fontein is in de 16e eeuw gebouwd. De construktie werd betaald door de adelijke families die hun paleizen aan het plein zelf gebouwd hadden. De architekt was Giacomo della Porta.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email