Romeins Amfitheater Aosta

Het grootste deel van wat nog over is van het Romeinse Amfitheater van Aosta is in het San Giuseppe Klooster geïncorporeerd. In de boomgaard van het klooster staan ook nog wat stukken muur.

Romeins Amfitheater Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Anfiteatro, 2 – Aosta. Telefoon: Onbekend. Over het algemeen schijnt het mogelijk te zijn eenvoudig aan te kloppen bij het klooster om het monument te mogen bezichtigen. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Romeins Amfitheater Aosta
In de muren van het klooster ingemetselde bogen van het amfitheater.

Het voormalige Romeinse amfitheater maakt nu deel uit van het nonnenklooster van San Giuseppe. Waar eens de arena van het gebouw was is nu een boomgaard, met hier en daar nog enkele stukken muur.

Aangezien het zich binnen de oude stadsmuur bevindt, denkt men dat de constructie al bij de allereerste stadsplanning hoorde. Het is wel zo dat enkele architectonische elementen erop zouden wijzen dat het uiteindelijk pad in de 1ste eeuw na Christus gebouwd is.

Het gebouw was elliptisch van vorm en mat ongeveer 94 bij 74 meter. De enige overgebleven resten, op de ruïnes in de boomgaard na, zijn acht bogen die in de muren van het klooster ingemetseld zijn.

Er waren oorspronkelijk 60 bogen, die ongeveer twee meter breed waren. Het amfitheater had twee verdiepingen met evenveel tribunes. Deze werden bereikt via twaalf trappen.

Waarschijnlijk werden er, net als in het Colosseum in Rome, ook waterspelen gehouden.

Romeins Amfitheater Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email