Romeins Amfitheater Syracuse

Het Romeinse Amfitheater van Syracuse is rond het begin van onze jaartelling gebouwd. Het maakt met het Altaar van Hiëro II en het Griekse Theater deel uit van een archeologische vindplaats. Helaas is een deel van het monument in de 16e eeuw verwoest.

Romeins Amfitheater Syracuse

Romeins Amfitheater Syracuse

Nuttige informatie

Adres: Parco Archeologico della Neapolis – Via Paradiso, 14 – 96100 Siracusa. Telefoon: (+39) 0931 66206. Openingstijden: Van 08.30 tot een uur voor zonsondergang. Toegangsprijs: 10 Euro (18-25 jaar: 5 Euro; jonger dan 18: Gratis.). Reserveren: Aangezien er maar een bepaald aantal personen tegelijk naar binnen mag, is dit verplicht. Bijzonderheid: Normaal is het archeologisch park op ode eerste zondag van de maand gratis, maar tijdens de Covid-crisis geldt dit niet.

Gescheidenis en beschrijving

Men neemt aan dat het Teatro Romano di Siracusa in de tijd van keizer Augustus gebouwd is. Deze schatting wordt deels verklaard door de bouwstijl en deels door een inscriptie uit die periode.

Bij de bouw gebruikte men de loop van het terrein. Behalve aan de zuidkant is het laagste deel van het monument in de rotsen uitgehakt. Van het bovenste deel van het amfitheater is vrijwel niets meer te zien. In de 16e eeuw werd dit door de Spanjaarden verwoest omdat men de stenen nodig had voor de bouw van het fort op het eiland Ortigia.

De huidige ingang van het amfitheater is aan de noordzijde. De sarcofagen langs de laan die naar de ingang voert zijn in de necropolissen van Syracuse zelf en van Megara Iblea gevonden.

De hoofdingang was echter aan de overzijde en kijkt uit op een groot plein waar nog delen van een ereboog te zien zijn. Deze boog was waarschijnlijk aan keizer Augustus gewijd. Een uit het oosten komende straatweg liep onder de boog door.

Men moest een trap beklimmen om bij de ingang te komen. Ervoor kan men nog ruïnes zien van een in dezelfde periode gebouwde fontein.

Het amfitheater meet aan de buitenkant 140 bij 119 meter. Het is het grootste van zijn soort op Sicilië. De arena zelf is 70 bij 32 meter. Het werd door een hoog podium begrensd. In een vierkante ruimte in het midden stonden de voor de spelen gebruikte werktuigen. Vanuit deze ruimte liep een soort gracht naar de zuidkant van het monument.

Achter het podium liep een gang, waarboven de tribunes voor de belangrijkste figuren in de stad zich bevonden. Hun namen waren in de stenen uigehakt.

Van de cavea is alleen het laagste deel bewaard gebleven. Van de hogere delen staat enkel de fundering nog overeind. Boven de bovenste ring was een grote zuilengalerij.

Romeins Amfitheater, Syracuse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email