Romeins Gymnasium Syracuse

In de Griekse tijd was een gymnasium (of gymnasion) de plek waar atleten oefenden voor de spelen. Het Ginnasio Romano van Syracuse stamt uit de 1e eeuw en bestaat uit een theater, een tempel en een quadriportico. Het maakte samen met het nabijgelegen Foro Siracusano deel uit van de agorà (het belangrijkste plein) van de wijk Acradina. Waarschijnlijk werd het theater vooral voor de hogere klassen gebruikt.

Romeins Gymnasium Syracuse

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Elorina, 52 – 96100 Siracusa. Openingstijden: Ochtenden gedurende weekdagen. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Waarschijnlijk stamt het Ginnasio Romano uit de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. Het is ongeveer halverwege de 19e eeuw opgegraven, maar als gevolg van de rijzing van de zeespiegel wordt het weer gedeeltelijk door water bedekt.

Hoewel het bekend staat als Ginnasio Romano, was het in werkelijkheid geen gymnasium.

Het complex bevindt zich binnen een quadriportico van 60 bij 50 meter.  Deze bevindt zich op een verhoging ten opzichte van de binnenplaats en wordt via een trap beklommen.

De hoofdingang was aan de oostkant, waar nog drie sokkels van standbeelden te zien zijn. Er zijn ook verschillende standbeelden van mannen met toga’s teruggevonden, die waarschijnlijk binnen de portico stonden.

Aan de westkant staat een klein tempeltje op een podium van 17,50 bij 17,50 meter. Binnen deze tempel is een gewelfde ruimte waarin een put staat. Voor de tempel staan een altaar en een tweede put. Hierachter bevindt zich een cavea, waarvan de treden oorspronkelijk met marmer bekleed waren. De cavea heeft een diameter van bijna 19 meter.

De straat die achter de oostzijde van de portico langs loopt zou de oude Via Elorina kunnen zijn, die langs de kust naar de kolonie Eloro liep.

He tis nog immer niet zeker wat het complex in werkelijkheid was. Een gangbare theorie, gebaseerd op geschriften van Cicero, beweert dat het aan Serapis gewijde tempel zou hebben kunnen zijn.

Via Elorina, 52 – Syracuse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email