Romeins Theater Brescia

Het Romeinse Theater van Brescia is in de 2e helft van de 1e eeuw gebouwd. Het was door middel van een portico verbonden met het eerder gebouwde Capitolium. In de derde eeuw vond een verbouwing plaats en in de vijfde eeuw werd het gedeeltelijk verwoest, door een aardbeving of door Barbaarse invallen. Het theater, waar 15.000 toeschouwers in konden, deed tot 1173 dienst.

Romeins Theater Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Musei, 55/Vicolo Fontanone, 1 – 25121 Brescia (tel.+39 03029771). Openingstijden: Van 1 Oktober tot 15 Juni van 09.00 tot 18.00 uur; van 16 Juni tot 30 September van 10.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag, 25 December. Toegangsprijs: 8 Euro; leeftijd 14-18 en 65+:4,50 Euro; leeftijd 6-13: 3 Euro; familie met 1 kind: 15 Euro; familie met 2 kinderen: 18 Euro; familie met 3 of meer kinderen: 21 Euro. Combiticket met Santa Giulia Museum en Wapenmuseum: 20 Euro; leeftijd 14-18 en 65+: 12 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Romeins Theater Brescia
Romeins Theater

Het Romeinse Theater (Teatro Romano) is later gebouwd dan de Tempio Capitolino. Helaas worden de ruïnes gedeeltelijk door zowel Renaissance als moderne gebouwen bedekt.

Het monument stamt uit de tijd van keizer Augustus, al is het later wel vaak vergroot en aangepast. De laatste verbouwing vond tussen de 2e en 3e eeuw plaats.

De cavea bestond uit halfronde gangen, die de tribunes ondersteunden. De hoogste muren bevonden zich aan de noordkant en waren tegen de heuvel aangebouwd.

Via een systeem van trappen bereikten de toeschouwers de laagste (ima), middelste (media) en hoogste (summa) zitplaatsen.

Het proscenium van het theater was 30 meter hoog en is bewaard gebleven zoals het er in het begin van de 3e eeuw uitzag. Het bestond uit drie rijkelijk met marmeren zuilen, kapitlen, bogen en timpanen versierde verdiepingen. Er waren drie ingangen voor de acteurs. De middelste was voor de hoofdrolspeler en heette valva regia. De andere twee werden hospitales genoemd.

Van het toneel zelf zijn enkel twee rijen pilaren overgebleven die de houten vloer ondersteunden.

Het theater was tot het begin van de 5e eeuw in gebruik. Het toneel zelf stortte, waarschijnlijk als gevolg van een aardbeving, in de 12e eeuw in. De stenen waarvan het gemaakt was werden hierna als bouwmateriaal voor nieuw gebouwen gebruikt. Het werd nog even als tribunaal gebruikt, maar de afstroming vanaf de heuvel zorgde ervoor dat het onder de grond bedolven werd.

Vicolo Fontanone 1 – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email