Romeins Theater Catania

Het Romeins Theater van Catania is tussen de regering van Augustus en die van Adrianus, dus tussen de 1e en de 2e eeuw, gebouwd. Als bouwmateriaal gebruikte men lavasteen en het werd door marmeren standbeelden opgeluisterd. Aan het einde van de monumentale trap was er waarschijnlijk een colonnade, zoals in die tijd gewoon was. De van lavasteen gemaakte zetels waren met marmer bekleed, wat tot de voor het antieke Catania typische zwart-witte effecten leidde. Het theater heeft een diameter van 80 meter.

Openingstijden

De openingstijden van het Teatro Romano zijn van 09.00 tot 19.00 uur. Deze tijden kunnen veranderen, dus het is aan te raden dit voor Uw bezoek te verifiëren. Het telefoonnummer is +39 095 7150508.

Toegangsprijs

De entréeprijs is 6 Euro (3 Euro met korting). Het bezoek is gratis op de eerste zondag van de maand.

Romeins Theater Catania

Geschiedenis

Romeins Theater Catania
Romeins Theater

Het Romeinse Theater (Teatro Romano) kan men zien vanaf het Piazza San Francesco. Het is pas in de 19e eeuw opgegraven.

Bij de bouw heeft men een al bestaand Grieks theater gebruikt. Deze renovering vond waarschijnlijk plaats op het moment dat Catania een Romeinse kolonie werd. Het theater is gebouwd aan de zuidkant van de heuvel waarop de acropolis van de stad zich bevond.

Hoewel al in de eerste eeuw gebouwd, vonden er tot de 4e eeuw renoveringen en uitbreidingen plaats.

Gedurende de heerschappij van keizer Adrianus vonden meerdere renovaties plaats. Het vloerplan werd half-rond en het toneel werd met kostbaar marmer versierd. Er werden in deze tijd friezen, bas-reliëfs, zuilen en standbeelden toegevoegd.

Na de inzetting van het verval van het Romeinse keizerrijk, werden vele van deze versieringen geroofd om elders hergebruikt te worden. Gedurende de middeleeuwen werd het theater zelf tot woningen omgebouwd. Enige structuren werden opgegraven om er straten van te maken.

In de 19e eeuw begon men met de opgravingen die het Romeinse theater opnieuw aan het licht brachten. Op het moment kan men het vrijwel in zijn geheel bezichtigen, al moeten sommige delen nog opgegraven worden.

Beschrijving

Er was plaats voor ongeveer 7000 toeschouwers. De cavea rustte op hoge gangen met gewelven. Deze bestond uit 21 rijen zitplaatsen, die horizontaal door twee gangen (praecinctiones) gescheiden werden. Vertikaal werden ze gescheiden door negen bogen en acht trappen. Net als bij veel gebouwen in Catania in die tijd werden zwart en wit met elkaar afgewisseld.

Het laagste deel van het theater wordt nu bedekt door water van de rivier de Amenano. Sommigen denken dat dit vroeger ook gebeurde, om er wapenspelen te kunnen houden.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Teatro Romano is Via Grotte – Catania. De dichtstbijzijnde bushaltes zijn Fermata 116 Via Vittorio Emanuele 284 (lijn 635, 642, 830, 902, 932) en Fermata 1478 Via Crociferi 5 (lijn 503).

Teatro Romano – Via Grotte, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email