Rosello-Fontein Sassari

De Fontana Rosello staat aan de noordelijke rand van het oude centrum van Sassari en wordt beschouwd als het symbool van de stad. De fontein is in 1605 door arbeiders uit Genua gemaakt en was bedoeld om de inwoners van de stad van water te voorzien. De vier standbeelden verbeelden de jaargetijden, terwijl de twaalf monden de maanden van het jaar symbolizeren.

Rosello Fontein Sassari

Rosello Fontein Sassari
Rosello Fontein

De Rosello Fontein is de beroemdste fontein van Sardinië. Hij staat onder een brug in de zogeheten Valle di Rosello, aan de voet van de wijk Monte Rosello.

De fontein is in de loop der eeuwen vaak verwoest en weer opnieuw opgebouwd, maar men denkt dat hij al in de 13e eeuw bestond. De naam was toen nog Fontana di Gurusele of Gurusello.

De huidige versie van de fontein is het resultaat van een reconstructie die tussen 1605 en 1606 plaats vond.

Hij bestaat uit twee rechthoekige boven elkaar geplaatste blokken. De zijkanten worden opgeluisterd door zestien zwarte stenen lijsten, terwijl de rest van het monument van wit marmer gemaakt is.

Rond de bovenzijde van het onderste blok loopt een kroonlijst, waaronder aan drie kanten een inscriptie te zien is. De vierde kant is versierd met bladmotieven.

De torentjes op de bovenste hoeken van beide blokken hebben kantelen, die als symbool voor de stad dienen. Er staan ook twee ronde torentjes met de wapenschilden van het Huis van Aragon.

Vanaf de vier torens op het bovenste blok komen vier halve bogen samen bij een soort sokkel, waarop het ruiterstandbeeld staat dat San Gavino verbeeldt.

Aan de zuidkant is een ander standbeeld te zien, dat een peinzende riviergod verbeeldt. Deze heeft zijn gezicht naar de stad gericht.

Op de hoeken staan nog eens vier standbeelden, die elk een ander jaargetijde voorstellen. Het water komt uit 12 monden, vergelijkbaar met de maanden van het jaar. In 1795 werden, bij een volksopstand tegen de feudale heersers, drie van de vier standbeelden vernield. Het enige overgebleven beeld was de “zomer”, dat in het Palazzo Ducale staat. De beelden die de fontein nu sieren zijn in 1828 door Perugi di Carrara gemaakte kopieën.

Corso Giovanni Pascoli – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email