Rupe Atenea Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Rupe Atenea bevindt zich aan de oostkant van Agrigento en kan gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

De Rupe Atenea is een rotsklif waarop de oostkant van de stadsmuur van Agrigento stond. Uit opgravingen blijkt dat zich hier de acropolis van de stad bevond. Aan de zuidzijde zijn ruïnes gevonden van de muren, een uitkijktoren en een Griekse olijvenpers uit de 4e eeuw voor Christus. Vanaf Piazza Vittorio Emanuele bereikt men de Rupe Ateneo via de Via San Vito en de Via Erodoto.

De  Rupe Ateneo staat ook bekend onder de naam Rupe di Minerva, aangezien er volgens de overlevering een aan deze godin gewijde tempel stond.

Op de zuidoostelijke uitloper staan wat er nog over is van het santuarium vam de godheid Ctonie en van de Tempel van Demeter. Vanaf het terras van de tempel komt men via een in de rots uitgehakte trap bij de middeleeuwse San Biagio Kerk, waarin een deel van het santuarium geincorporeerd is.

In de steile rotswand bevinden zich twee 8 meter lange cuniculi, waar vazen, borstbeelden en terracotta standbeeldjes van godinnen gevonden zijn.

Dichtbij is een complex systeem van kanalen gevonden dat waarschijnlijk diende om de tempels van water te voorzien. Men neemt aan dat de bron ook een belangrijke religieuze plek was.

Vanaf de top van de Rupe heeft men een schitterend uitzicht over de wijde omgeving.

Rupe Atenea Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email