San Benedetto Kerk en Klooster Catania

De San Benedetto Kerk is het resultaat van een na een aardbeving noodzakelijk geworden verbouwing in de 18e eeuw. De voorgevel wordt gekenmerkt door standbeelden en andere versieringen. De grootste trekpleister wordt gevormd door enige schilderijen van Giovanni Tuccari, waaronder “Kroning van de Maagd” en “Gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Benedictus”. Bij het bezoek horen ook een visite aan de clausuur, het parlatorio, de zogeheten “Trap der Engelen” (Scalinata degli Angeli) en het Contemporaine Kunstmuseum.

San Benedetto Kerk en Klooster Catania

Openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op de eerste zondag van de maand is het klooster van 11.00 tot 17.00 toegankelijk. Toegangsprijs: 5 Euro; 1e zondag van de maand 3 Euro; MonasteroCard houders gratis. Tel: +39 095 7102767 –  334 9242464.

Geschiedenis en beschrijving

San Benedetto Kerk Catania
San Benedetto Kerk

De constructie van het eerste clausuur van de Benedictijner monniken begon al in 1334. Bij de aardbeving van 1693 stortte het gebouw echter geheel in. Slechts vijf van de zestig toen aanwezig nonnen overleefden de ramp.

In 1708 begon men met de bouw van een nieuw complex. Zowel de kerk als het klooster werden in 1763 voltooid. De architect was Vaccarini en het schilderwerk was van de hand van G. Tuccari.

De fresco’s werden tegen het einde van de 18e eeuw grotendeels met een laag verf bedekt. Toen ze tijdens bombardementen in 1943 weer tevoorschijn kwamen, begon men meteen met een restauratie.

Behalve de fresco’s van Tuccari zijn er ook schilderingen van M. Desiderato, Lo Monaco en M. Rapisardi te zien. Een ander hoogtepunt is het van meerkleurig marmer gemaakt hoofdaltaar waarop het Lam Gods prijkt.

De plafondschilderingen op het gewelf en in de apsis zijn eveneens van de hand van Tuccari. Thema’s zijn “Gebeurtenisssen uit het Leven van de Heilige Benedictus” en “Allegorieën van de Triomf van de Heilige Benedictus”.

Het klooster bevindt zich aan weerszijden van de Via Crociferi. De twee gebouwen worden door de Boog van San Benedetto met elkaar verbonden. Het gebouw aan de westkant van de straat heet Badia Grande, dat aan de oostkant Badia Piccola. Volgens de overlevering zou de boog in één nacht in 1704 gebouwd zijn.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het San Benedetto Klooster is Via Crociferi. De ingang is echter aan de Via Teatro Greco, 2.

San Benedetto Kerk – Via Teatro Greco 2, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email