San Calogero al Monte Basiliek Sciacca

De San Calogero al Monte Basiliek staat op de top van de Monte Kronio, op ongeveer 7 kilometer buiten het centrum van Sciacca. De kerk is een belangrijke bestemming voor bedevaartgangers op Sicilië.

San Calogero al Monte Basiliek Sciacca

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via San Calogero, 1 – 92019 Sciacca. Telefoon: (+39) 0925 26954. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.30 en 15.00 tot zonsondergang. Toegangsprijs: Gratis. Om de grot te bezoeken is het noozakelijk contact met de broeders op te nemen. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

San Calogero al Monte Basiliek Sciacca
Façade

De San Calogero al Monte Basiliek is gewijd aan de in Calcedonia geboren monnik die in de Byzantijnse periode naar Sciacca kwam. Hij hield zich bezig met het verzorgen van zieken en tot zijn dood als kluizenaar in een grot op de Monte Kronio leefde.

Tegen het einde van de 15e eeuw begonnen monniken naar de grot te trekken. In 1530 werd het sanctuarium gebouwd en de oude kerk vervangen. De inwijding was echter pas in 1644.

De Heilige Grot

Links van de basiliek begint het pad naar de heilige grot van San Calogero. Meteen binnen de grot is een keramiek die de dood van de heilige verbeeldt. De tweede grot is waarschijnlijk degene waar hij sliep.

Bezienswaardigheden basiliek

Het standbeeld bij het centrale altaar is in 1538 door Antonello en Giacomo Gagini gemaakt. Er had eigenlijk ook een boogschutter bij moeten staan, maar Antonello Gagini stierf voordat hij de groep kon voltooien.

Traditie

Met Pinksteren vindt een processie ter ere van San Calogero plaats. Deze voert vanaf de moederkerk in de stad naar de basiliek. Verschillende deelnemers lopen de zeven kilometer lange weg blootsvoets.

De feestdag van San Caligero is op 18 juni.

Op de laatste dinsdag van de maand worden de relikwieën van de heilige naar de grot gevoerd.

San Calogero al Monte Basiliek Sciacca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email