San Domenico Basiliek Siena

De San Domenico Basiliek staat op het gelijknamige plein in Siena. Vanaf dit plein heeft men een prachtig uitzicht op de Kathedraal en de Torre del Mangia. Het hoofd van Santa Caterina van Siena wordt als reliquarium in de kerk bewaard. De kerk wordt ook wel Basilica Cateriniana genoemd.

San Domenico Basiliek Siena

San Domenico Basilica Siena
Basilica di San Domenico

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Domenico – Siena. Telefoon: +39 0577 286848. Openingstijden: Maart t/m oktober van 07.00 tot 18.30 uur; november t/m februari van 08.30 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Met de bouw van de San Domenico Kerk werd in 1226 een aanvang gemaakt. In de 14e eeuw werd de kerk vergroot en uiteindelijk werd de constructie in 1465 voltooid.

Na een brand in 1531 was een restauratie noodzakelijk.

In de 18e eeuw werd de klokkentoren verlaagd. Tijdens deze verbouwing werden d ekantelen toegevoegd..

Het interieur bestaat uit een enkel schip. De pilaren zijn met grotesken versierd.

De crypte, die uit drie met kruisgewelven bedekte schepen bestaat, is enkel voor concerten of andere speciale evenementen geopend.

Hoogtepunten

Cappella delle Volte

In de Cappella delle Volte rechts van de ingang kan men aanschouwen wat waarschijnlijk het enige waarheidsgetrouwe “portret van Santa Caterina” is. Deze fresco is door een uit Siena zelf afkomstige tijdgenoot van de heilige, Andrea Vanni, geschilderd. Wanneer Vanni (1332-1414) niet aan het schilderen was, deed hij dienst als diplomaat voor de Republiek Siena.

Santa Caterina Kapel

De Santa Caterina Kapel aan de rechterzijde is vrijwel geheel met fresco’s van de hand van Il Sodoma beschilderd. De schildering aan de rechterzijde “Bevrijding van een Bezetene door Santa Caterina”, 1596) is echter van Francesco Vanni.

Het tabernakel in deze kapel is door Giovanni di Stefano gemaakt en bevat het hoofd van Santa Caterina zelf in een reliquarium.

Meer bezienswaardigheden

San Domenico Kerk Siena

Francesco di Giorgio Martini schilderde de “Aanbidding van de Herders” aan het einde van de rechtermuur. Deze schilder (1439-1502) was ook een bekwaam architect en werkte onder andere aan de verdedigingsmuur van het Castel Nuovo in Napels.

De triptiek “Madonna met Kind en Heiligen” (1476) in de eerste kapel in het rechterdwarsschip is van de hand van Matteo di Giovanni. Van dezelfde schilder is een “Santa Barbara tussen Engelen en Heiligen” (1479) in de tweede kapel van het linkerdwarsschip te zien. Matteo di Giovanni di Bartolo was geboren in Sansepolcro, maar zijn bijnaam Matteo da Siena geeft aan waar hij het grootste deel van zijn schildersbestaan leefde.

Benedetto da Maiano beeldhouwde de twee marmeren engelen bij het hoofdaltaar.

San Domenico Basiliek – Piazza San Domenico, Siena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email