San Domenico Kerk Orvieto

De San Domenico Kerk en het bijbehorende klooster staat aan het Piazza XXIX Marzo in Orvieto. Een groot deel van de kerk werd in de fascistische tijd verwoest. Absoluut hoogtepunt van de kerk is het door Arnolfo di Cambio in de 13e eeuw ontworpen grafmonument voor Kardinaal de Braye. Ook de Cappella Petrucci is een bezoek waard.

San Domenico Kerk Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza XXIX Marzo – Orvieto. Openingstijden: Staan nergens aangegeven, maar we zijn er zelf verschillende malen langsgelopen en de deur was altijd open. Toegang: Gratis.

Geschiedenis en bezienswaardigheden

De San Domenico Kerk in Orvieto is waarschijnlijk de allereerste Domenicanerkerk die ooit gebouwd is. De kerk bestond oorspronkelijk uit drie schepen, maar tegenwoordig staan enkel de apsis en het dwarsschip nog overeind.

Het grootste deel van het gebouw werd in 1932 verwoest om de bouw van de Accademia Femminile di Educazione Fisica mogelijk te maken. Uit de architectuur van deze constructie, die links van de facade van de kerk te zien is, is goed op te maken dat dit in de fascistische periode gebeurd is. Het is nu de zetel van de Guardia di Finanza.

Het Piazza XXIX Marzo heette vroeger Piazza San Domenico.

Hoogtepunten

In wat nog over is van de kerk wordt de 13e eeuwse preekstoel bewaard die door Thomas van Guzman gebruikt werd voor zijn theologielessen.

Het standbeeld op het grafmonument voor Kardinaal de Braye blijkt een Romeins beeldhouwwerk uit de 2e eeuw te zijn. Het is aangepast om op de tombe geplaatst te kunnen worden. Het monument is tussen 1283 en 1285 door Arnolfo di Cambio ontworpen. De kardinaal had zelf aangegeven in deze kerk begraven te willen worden. Hoe het monument er oorspronkelijk uitzag is niet zeker, aangezien het bij een restauratie in 1680 ontmanteld werd. De huidige constructie toont twee geestelijken die over het lichaam van de kardinaal waken. De Madonna en Kind bevinden zich boven het monument, met rechts San Domenico en links San Marco die de knielende kardinaal aan haar voorstelt. Het is een teken van de macht die de kardinaal had, dat hij zowel dood als levend te zien is, wat maar heel zelden voorkwam.

De Petrucci grafkapel bevindt zich onder het koor van de kerk. Het is, in opdracht van de man zelf, door Michele Sanmicheli ontworpen. Girolamo Petrucci was een zakenman uit Siena, die naar Orvieto uitgeweken was. Met de bouw van de kapel werd in 1516 een aanvang gemaakt, maar hij was pas een jaar na de dood van Petrucci, in 1524 gereed. De kapel bestaat uit drie ruimtes, die men via twee trappen kan bereiken.

De originele vloer voor het hoofdaltaar is na een restauratie in 1992 weer in ere hersteld. Zeven marmeren lunettes, die in 1670 na een brand verwijderd waren, zijn nu weer op de oorspronkelijke plek te bewonderen.

Niet meer te zien

De door Simone Martini geschilderde poliptiek “Madonna met Kind en Heiligen” is tegenwoordig in het Museo dell’Opera del Duomo te zien.

San Domenico Kerk, Piazza XXIX Marzo – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *