San Domenico Kerk Rieti

De San Domenico Kerk in Rieti is tussen 1263 en 1294 door de Domenicaner Kloosterorde gebouwd. Voorheen stond er een andere kerk, die aan de Santissimi Apostoli gewijd was, op deze plek. Het interieur van de kerk bestaat uit een enkel schip. Helaas zijn vrijwel alle muurschilderingen in de kerk verloren gegaan.

San Domenico Kerk Rieti

Geschiedenis

San Domenico Kerk Rieti
Facade

De San Domenico Kerk was eeuwenlang de mooiste en belangrijkste kerk van de stad. Nadat ze aan haar lot overgelaten werd, werden de muren helaas wit geschilderd. Slechts op enkele plekken is men erin geslaagd de oorspronkelijke schilderingen in ere te herstellen.

In de 18e eeuw stond men zelfs op het punt de kerk in zijn geheel te verwoesten. Tijdens de Napoleontische tijd werd ze als stal gebruikt en in de 20e eeuw een tijdlang als houtzagerij.

In 1990 besloot men de kerk te restaureren. Het houten dak werd in ere hersteld en de klokkentoren uit 1642 werd verstevigd. In 1999, net voor het Jubileumjaar, werd de kerk opnieuw ingewijd.

Beschrijving

Fresco San Domenico Kerk Rieti
Fresco

Het exterieur van de kerk is sober van aard. De facade wordt gekenmerkt door een houten deur met een half-ronde boog. Hierboven bevindt zich een timpaan en daar weer boven een venster met eveneens een timpaan. Dit venster heeft het roosvenster dat er vroeger was vervangen. Er zijn twee kleinere ramen aan weerszijden van het portaal.

Tussen de 14e en de 17e eeuw werd de kerk dankzij donaties van steeds meer kapellen, beeldhouwwerken, fresco’s en andere ornamenten voorzien. Het merendeel hiervan is helaas echter verloren gegaan.

Het grootste deel van de muren binnen de kerk is wit geschilderd. Men heeft bij de laatste restauratie wel enige originele fresco’s kunnen herstellen.

Een hoogtepunt is het enorme Dom Bedos-Roubo Orgel uit 1760.

Openingstijden en toegangsprijs

De kerk is helaas erg vaak gesloten. Wanneer ze wel open is is de toegang gratis.

Adres

Het adres van de Chiesa di San Domenico is Piazza della Beata Colomba – Rieti.

San Domenico Kerk – Piazza della Beata Colomba, Rieti

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email