San Domenico Kerk Urbino

San Domenico Kerk Urbino (interieur)

De San Domenico Kerk is een 14e eeuwse kerk in Urbino. Tegenwoordig wordt deze ontheiligde kerk enkel nog voor culturele evenementen gebruikt. Het gebouw staat vrijwel direct tegenover de hoofdingang van het Palazzo Ducale.

San Domenico Kerk Urbino

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Rinascimento – Urbino (tel. +39 0722 309602). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Domenico Kerk Urbino
Portaal

De San Domenico Kerk is in 1365 ingewijd. Waarschijnlikjk is de kerk echter al enkele tientallen jaren eerder, door de Domenicaner kloosterorde, gebouwd.

In de 18e eeuw vond een verbouwing plaats, waar de fries en de grote met plantenmotieven versierde oculus op de facade van overgebleven zijn. Ook werden er twee vensters toegevoegd.

Het interieur bestaat uit een enkel schip. Veel van de versieringen binnen de kerk zijn bij de verbouwing in de 18e eeuw verloren gegaan.

Oorspronkelijk stond de kerk aan de zuidkant tegen het Domenicaner klooster aangebouwd. Dit werd echter in de tweede helft van de 19e eeuw verwoest om plaats te maken voor een seminarium.

Bezienswaardigheden San Domenico Kerk

  • De travertijnen protyrus is in de 15e eeuw ontworpen door Maso di Bartolomeo.
  • Luca della Robbia vervaardigde de lunette in 1451. De aardewerken beeldengroep verbeeldt de “Madonna met Kind en Heiligen” (waarvan het origineel in het Palazzo Ducale te zien is).
  • De twee schilderijen bij de triomfboog zijn van de hand van Francesco Vanni.
  • Bij het hoofdaltaar is een schilderij van de hand van Giovanni Conca, dat de “Madonna met Kind en de Heiligen San Domenico, Santa Caterina da Siena en Santa Rosa da Lima” voorstelt.

Piazza Rinascimento – Urbino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *