San Donato Kathedraal Arezzo

De Kathedraal (Duomo) van Arezzo is een imponente in Gotische stijl gebouwde kerk. Ze staat op de top van een heuvel en kijkt over de hele stad uit. De grootste trekpleisters zijn de Maria Magdalena fresco van Piero della Francesca en het door Donatello versierde doopvont.

San Donato Kathedraal Arezzo

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Het adres van de kathedraal is Piazza Duomo – 51200 Arezzo. Tel. +39 057523991. Openingstijden: 07.00 tot 12.30 en 15.00 tot 18.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Kathedraal Arezzo

De Kathedraal van Arezzo
De Kathedraal van Arezzo

De Kathedraal van Arezzo is gewijd aan de heiligen San Donato en San Pietro Maggiore. Bisschop Guglielmo degli Ubertini was de opdrachtgever tot de bouw. Constructie begon tegen het einde van de 13e eeuw.  Het werk moest vaak onderbroken worden, en zodoende werd de kerk pas begin 16e eeuw voltooid.

De trappen die naar de kerk voeren stammen ook uit de 16e eeuw.

De zeshoekige klokkentoren, die naast de apsis staat, is in 1859 gebouwd.

De façade zou uiteindelijk pas aan het begin van de 20e eeuw, in een neo-Gotische stijl, voltooid worden. Hiervoor was deze voorgevel ongeveer 5 eeuwen lang onafgemaakt gebleven.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door drie schepen, die door hoge zuilen van elkaar gescheiden worden. Er is geen dwarsschip. Dankzij de puntbogen tussen de zuilen lijkt het interieur hoger dan het is.

Bezienswaardigheden Duomo

Kathedraal Arezzo (Klokkentoren)
Klokkentoren

De façade van de Kathedraal van Arezzo heeft drie toegangspoorten. Aan de rechterzijkant is nog een toegangspoort, uit de 14e eeuw. De twee zuilen die deze poort flankeren zijn afkomstig uit een al bestaand, vermoedelijk uit de Romeinse tijd afkomstig, gebouw.

De lunette bevat een 14e eeuwse aardewerken beeldengroep die de “Madonna met Kind tussen de San Donato en Gregorius X” verbeeldt.

De gekleurde ramen zijn grotendeels in de 16e eeuw door Guglielmo de Marcillat gemaakt. Deze kunstenaar was ook verantwoordelijk voor de trap die naar de ingang voert en voor enige op het gewelf van het middenschip geschilderde fresco’s, die “Bijbelse Verhalen” verbeelden.

De vijf kruisgewelven zijn door Castellucci met fresco’s beschilderd.

Kathedraal Arezzo
” De Doop van Christus”

Er is door Donatello met beeldhouwwerken versierd doopvont.

De 14e eeuwse graftombe van Gregorius X bevindt zich in het rechterschip.

De Cappella Tarlati stamt uit 1334.

Boven het hoofdaltaar bevindt zich de schitterend versierde Sarcofaag van San Donato, het resultaat van een samenwerking tussen verschillende lokale artiesten uit de 14e eeuw.

Kathedraal Arezzo - Piero della Francesca - Maddalena
“Maddalena”, Piero della Francesca.

De fresco Santa Maria Maddalena is tussen 1460 en 1466 door Piero della Francesca geschilderd.

Het grafmonument van Guido Tarlati (1330) staat in het linkerschip.

De neo-Gotische, in de 18e eeuw opgetrokken, Madonna del Conforto-Kapel is versierd met terracotta standbeelden van Andrea della Robbia.

Het houten koor stamt uit 1554 en is door Vasari ontworpen.

Bezienswaardigheden bij de Kathedraal van Arezzo

  • Het Museo Diocesano d’Arte Sacra e dell’Archivio Capitolare bevindt zich direkt bij de Duomo.

San Donato Kathedraal – Piazza Duomo, Arezzo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email