San Fermo Maggiore Kerk Verona

De San Fermo Maggiore kerk is een redelijk unieke kerk in Verona, in die zin dat ze eigenlijk bestaat uit twee kerken die bovenop elkaar gebouwd zijn. De Romaanse en de Gothische architektuurstijlen lopen naadloos in elkaar over.

San Fermo Maggiore Kerk Verona

Nuttige informatie

Openingstijden: Maart-Oktober: 10.00 tot 18.00 uur (zon- en feestdagen: 13.00 tot 18.00 uur; Novembre-Februari: 10.00 tot 13.00 en 13.30 tot 17.00 uur (zon- en feestdagen: 13.00 tot 17.00 uur). Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: 2,50 Euro (korting: 2 Euro). Gratis met Verona Card. Telefoon: +39 045592813. Adres: Stradone San Fermo, 1 – 37121 Verona. Openbaar vervoer: Bus: 11, 12, 13, 51, 70, 72, 73, 90, 92, 96, 97, 98, 510.

Geschiedenis

Onderste Kerk

De onderste van de twee kerken is tussen 1065 en 1143 gebouwd op de ruïnes van een 5e eeuwse “pieve” (een soort plattelandskerk met een baptisterium), die al aan de op dezelfde plek de marteldood gestorven Heiligen Fermo en Rustico gewijd was. De gebruikte steensoort is tufsteen. De eenvoudige arcades zijn met fresco’s beschilderd.

Bovenste Kerk

De bovenste kerk is in het begin van de 14e eeuw door Franciskaner broeders gebouwd. Dezen veranderden niets aan de onderste kerk maar versierden het Gothische gedeelte in de loop der eeuwen met steeds meer fresco’s en andere kunstwerken. Strepen tufsteen en baksteen wisselen elkaar af.

Beschrijving San Fermo Maggiore Kerk Verona

Exterieur

De twee gedeelten worden aan de buitenkant van elkaar gescheiden door een rij bogen.

Aan de apsis, met puntige Gotische elementen op een Romaans lager gedeelte, is goed te zien dat de kerk verspreid over twee periodes gebouwd is.

De Romaanse ingang heeft een bronzen, door Luciano Minguzzi gemaakte, poort waarin zich 24 tegels bevinden die elk een episode uit het leven van de Heiligen Fermo en Rustico verbeelden. Boven de poort is een standbeeld dat Sint-Franciscus verbeeldt.

Interieur Bovenste Gedeelte

Het interieur van het bovenste gedeelte is in de vorm van een Latijns kruis. Er is één enkel beuk, met vijf zij-apsissen en -altaars. Het schitterende houten plafond heeft de vorm van een omgekeerde scheepsromp en is versierd met een dubbele rij bogen waarop afbeeldingen van een aantal heiligen geschilderd zijn.

Interieur Onderste Gedeelte

Het oudste gedeelte van de kerk kan door een deur in het rechtertransept betreden worden. Men komt eerst in een Romaanse kloosterhof, van waaruit een trap naar de onderste helft van de kerk voert. Ook dit gedeelte is in de vorm van een Latijns kruis, maar dit is verdeeld in drie beuken die door stenen zuilen met middeleeuwse kapitelen van elkaar gescheiden worden.

Er zijn een aantal muurschilderingen uit de 11e tot de 13e eeuw. De “Doop van Christus” op de derde zuil van de linkerbeuk is kort geleden gerestaureerd en een “Madonna die Borstvoeding Geeft”.

In het presbiterium bevindt zich een houten crucifix uit de 14e eeuw, terwijl in het rechtertransept de steen bewaard wordt waarop Fermo en Rustico onthoofd zijn.

Kunst in Bovenste Gedeelte

San Fermo Maggiore Kerk Verona - Brenzoni Mausoleum
Brenzoni Mausoleum

In het bovenste gedeelte zijn kunstwerken te zien die tussen de 13e en 17e eeuwen gemaakt zijn.

Stefano da Svevia schilderde de 14e eeuwse fresco “Musiekmakende Engelen”.

Verschillende schilderijen van  Domenico Brusasorci

De fresco “Kruisiging” is van Turone.

Een aantal sculpturen van een jonge Michele Sanmicheli

Het mausoleum van  Nicolò Brenzoni wordt opgeluisterd met beeldhouwwerken door Nanni di Bartolo, waaronder de “Herrijzenis van Christus”. Het is rond 1440 gemaakt.

De muurschilderingen “De Annunciatie” en “San Rafaele en San Michele” zijn van de hand van Pisanello. “De Annunciatie” stamt uit 1426 en is boven het Brenzoni Mausoleum te zien.

Francesco Torbido, Battista del Moro, Liberale da Verona en Alessandro Turchi (bijgenaamd l’Orbetto) zijn eveneens vertegenwoordigd.

Chiesa di San Fermo Maggiore, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email