San Filippo Neri Kerk Sulmona

De San Filippo Neri Kerk staat op het centrale Piazza Garibaldi plein in Sulmona. De façade van deze uit de 17e eeuw stammende Gotische kerk hoorde oorspronkelijk bij een andere kerk. Toen deze op instorten stond, werd de voorgevel naar de toen nog niet voltooide San Filippo Neri verhuisd.

San Filippo Neri Kerk Sulmona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Garibaldi, 65 – Sulmona. Openingstijden en toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis

San Filippo Neri Kerk Sulmona
Portaal

Met de bouw van de San Filippo Neri Kerk werd halverwege de 17e eeuw begonnen. In 1677 slaagde men erin de constructie te voltooien. Oorspronkelijk kwam de gemeenschap samen in de Sint-Ignatius Kerk op het Piazza XX Settembre.

Na de aardbeving van 1706 moest de kerk opneiuw gebouwd worden. Zoals de gedenkplaat op de rechtermuur aangeeft gebeurde dat tussen 1785 en 1794, met geld van Baron Giambattista Mazara.

Het bijbehorende klooster moet erg prestigieus zijn geweest, aangezien Koning Ferdinand IV van Bourbon er logeerde toen hij de stad bezocht.

In 1799 werd de orde verboden. De geestelijken verlieten de stad en de kerk werd tot bakkerij omgevormd. Later werd het ook voor militaire doeleinden gebruikt. Het zelfde gebeurde met het Oratorium, dat tegenwoordig nog immer  als zetel van de Guardia di Finanza fungeert.

In 1920 kreeg de kerk haar oorspronkelijke functie terug. Hiet begint nu op Paasochtend de paasviering met een traditie die Madonna Che Scappa (“Madonna die Ontsnapt”) genoemd wordt.

Beschrijving

De façade van de kerk was oorspronkelijk die van de Gotische Sant’Agostino Kerk. Toen deze eind 19e eeuw op instorten stond besloot men de voorgevel af te breken en voor de toen nog niet voltooide San Filippo Neri Kerk te gebruiken.

Hoewel het Gotische portaal hierbij steen voor steen weer opgebouwd werd, was dat niet voor alle onderdelen van deze gevel het geval. De steunberen werden verkleind en twee vensters moesten afgesloten worden. Ook werden de trappen die naar het portaal leidden toegevoegd. De buitenste zuilen zijn versierd met de wapenschilden van de Anjou en van de lokale familie Sanita. Het bas-reliëf verbeeldt een lam dat het kruis draagt. De “Madonna en Kind met Sint-Augustinus”-fresco in de lunette is nu in het Museo Civico te zien. In het timpaan is een afbeelding van “Sint-Martinus op een paard die zijn mantel aan de armen geeft”.

De voorgevel wordt door een kroonlijst in twee vlakken verdeeld. Het bovenste is ruw, terwijl het onderste afgewerkt is. Deze kroonlijst is versierd met hoofden van allerlei heilige, bisschoppen en nonnen.

Interieur

De kerk heeft een enkel schip. De koepel rust op een ronde basis. Langs beide zijmuren staan twee altaars. Het tongewelf van het presbiterium is versierd met een “Madonna met Kind” tempera schildering van de hand van Amedeo Tedeschi (eind 19e eeuw).

Het hoofdaltaar stamt uit 1888. Het schilderij “Heilige Harten van Jezus en Maria” is vervaardigd door Vincenzo Conti (1812), terwijl Carlo Patrignani de “Onbevlekte Ontvangenis” voor zijn rekening nam (eind 19e eeuw).

Piazza Garibaldi, 65 – Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email