San Francesco Basiliek Arezzo

De San Francesco Basiliek in Arezzo is vooral bekend vanwege de muurschilderingen uit de 14e en 15e eeuw die er te zien zijn. De fresco’s in deze Bacci Kapel of Cappella Maggiore zijn tot museum (het Museo della Basilica San Francesco) omgebouwd en slechts in kleine groepen te bezichtigen.

San Francesco Basiliek Arezzo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

San Francesco Basiliek Arezzo

“De Droom van Constantijn”

Het adres van de Chiesa di San Francesco is Piazza San Francesco – 52100 Arezzo (tel. +39 0575352727). Openingstijden: Zomertijd: 09.00 tot 19.00 uur (zaterdag 09.00 tot 18.15 en zondag 13.00 tot 18.15 uur); wintertijd: 09.00 tot 19.00 uur (zaterdag 09.00 tot 17.45 en zondag 13.00 tot 17.45 uur); Paasperiode: 09.00 tot 16.00 uur. Toegangsprijs: 4 Euro. Korting: 2 Euro. Er is een extra toeslag van 2 Euro voor de (verplichte) reservering. Een combi-ticket voor de 4 staatsmusea van Arezzo kost 8 Euro, plus 2 Euro voor de reservering. Er is een gehandicapteningang.

Toegang tot de Bacci Kapel krijgt men via een zijdeur. Elke 30 minuten worden groepen van niet meer dan 25 personen binnengelaten.

Geschiedenis

Deze Gotische kerk is in de 13e eeuw gebouwd en tussen 1318 en 1377 gerestaureerd. De architect van de kerk was waarschijnlijk Fra Giovanni da Pistoia.

Exterieur

De kerk heeft een bijzonder eenvoudige facade, met puntramen, een richel die rond de rand van het dak loopt en een rond venster en een baldakijn boven de toegangsdeur. Het onderste deel van de facade is gemaakt van blokken travertijns marmer, terwijl voor de rest bruinachtige baksteen gebruikt is. De lunette boven de deur toont de “Madonna met Kind” en is opnieuw geschilderd door Casucci.

Casucci was ook verantwoordelijk voor de klokkentoren, die in 1927 gerestaureerd is.

Interieur San Francesco Basiliek Arezzo

San Francesco Basiliek Arezzo - Signorelli

Luca Signorelli

De Cappella Maggiore was het eigendom van de familie Bacci. Vanaf 1447 werkte Bicci di Lorenzo aan de fresco’s die deze kapel sieren. “De Vier Evangelisten” ornamenteren het plafond van de kapel, de twee dokters van de kerk onder de boog en het “Laatste Oordeel” op de voorkant van de triomfboog.

Na de dood van Bicci di Lorenzo werd Piero della Francesca als vervanger in de hand genomen. Hij schilderde tot 1466 aan de 15 scenes van de “Legende van het Echte Kruis”.

De grote crucifix bij het altaar is (waarschijnlijk) in 1289 gemaakt door Duccio di Boninsegna.

De San Antonio da Padova Kapel (rechts) is tussen 1651 en 1680 met fresco’s beschilderd door Francesco en Antonio Nasini di Casteldelpiano.

In de kapel rechts van de apsis zijn fresco’s van Spineto Aretino te zien.

In de kapel links van de apsis is “De Aankondiging van de Heer” (Annunciazione) geschilderd door Luca Signorelli.

De kloosterhof heeft een centrale put die de Pozzo della Bufala genoemd wordt en in 1590 in opdracht van Ferdinando dei Medici gebouwd is. Aan de muren ziet men nog wat fragmenten van fresco’s en grafstenen met wapenschilden.

Op het belendende plein is nog een antieke put te zien, die hier in 1465 door de Senesi geplaatst is.

San Francesco Basiliek – Piazza San Francesco, Arezzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *