San Francesco d’Assisi Kerk Brescia

Zeg het voort
Share

De in een Romaans-Gotische stijl gebouwde San Francesco d’Assisi Kerk hoort tot de belangrijkste kerken van Brescia. Hoogtepunten binnen de kerk zijn enkele werken van de lokale schilder Moretto en van Romanino. Ook de grote kloostergang uit het einde van de 14e eeuw is erg interessant.

San Francesco d’Assisi Kerk Brescia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via San Francesco d’Assisi, 1 – 25122 Brescia (tel. +39 0302926701). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 06.30 tot 11.30 en van 16.00 tot 19.30;zondag van 07.30 tot 11.30 en van 16.00 tot 19.30. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Romanino - San Francesco d'Assisi Kerk Brescia

“Madonna op de Troon met Kind en Heiligen” (Romanino, 1502)

De Chiesa Di San Francesco D’Assisi staat op een terrein dat door de stad aan de Orde gedoneerd was nadat deze een vrede bemiddeld had tussen een aantal verschillende partijen. Ze is tussen 1254 en 1265 gebouwd en bestaat uit drie schepen.

De voorgevel wordt gekenmerkt door een marmeren portaal, waarboven een roosvenster te zien is.

Van de vele fresco’s die de muren sierden zijn enkel die op de rechterwand bewaard gebleven. Deze stammen grotendeels uit de 14e en 15e eeuw.

Via een gang aan het einde van het rechterschip komt men bij een kleine kloostergang uit het einde van de 15e eeuw. De grote kloostergang uit 1394 is eveneens vanuit het rechterschip bereikbaar.

De sacristie is door Antonio Zurlengo ontworpen. Hier bevindt zich onder andere een groot zilveren processiekruis van de hand van Francesco delle Croci (1501).

Kunstwerken

Bij het eerste altaar rechts is een “Santa Margherita van Cortona tussen de Heiligen Franciscus en Hiëronymus” van de hand van Moretto uit 1530 te zien.

De “Treurnis om de Dode Christus” tussen het 2e en 3e altaar is door een onbekende leerling van Giotto geschilderd. Tussen het 3e en 4e altaar kan men “Gebeurtenissen uit het Leven van Maria” (14e eeuw) bezichtigen, samen met een aantal engelenborstbeelden uit dezelfde periode.

Bij het 4e altaar is een fresco van de hand van Romanino te zien, die “Pinksteren” als thema heeft.

Achter het altaar aan het einde van het schip is een 13e eeuwse muurschildering die “Sint-Pieter” verbeeldt.

Romanino schilderde het paneel “Madonna op de Troon met Kind en Heiligen” (1502), dat in de apsis te zien is. Dezelfde schilder was verantwoordelijk voor de fresco’s op het gewelf.

De grote “Kruisiging” op verguld hout in de tweede kapel in het linkerschip stamt uit de 14e eeuw.

 

Via San Francesco d’Assisi, 1 – Brescia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *