San Francesco Kerk Acquapendente

De San Francesco Kerk bevindt zich in het Piazza Santa Maria in het centrum van Acquapendente (provincie Viterbo). Hoogtepunten zijn de fresco’s van de hand van Francesco Nasini en een houten kruisbeeld uit de 13e eeuw.

San Francesco Kerk Acquapendente

Adres en Openingstijden

Het adres van de Chiesa di San Francesco is Piazza Santa Maria, snc – 01021 Acquapendente. De kerk is op zondag van 09.00 tot 12.00 uur geopend.

Gechiedenis en beschrijving

San Francesco Kerk Acquapendente
San Francesco Kerk

De San Francesco Kerk in Acquapendente was oorspronkelijk gewijd aan Santa Maria en is in 1149 door de toenmalige bisschop van Orvieto, Aldobrandini, ingewijd en in 1253 werd ze aan de minnebroeders toevertrouwd.

Met de bouw van de door Raffaele da Prato ontworpen klokkentoren werd in 1506 een aanvang gemaakt, maar het werk werd pas in 1534 voltooid.

De kerk is in een Gothische stijl gebouwd, maar na vele reconstrukties maakt ze nu een barokke indruk, hetgeen vooral het resultaat is van een verbouwing in 1747.

Bezienswaardigheden San Francesco Kerk Acquapendente

Het houten kruisbeeld bij het tweede altaar aan de rechterkant stamt uit de 13e eeuw en is vervaardigd door Lorenzo Maitani.

Het vergulde standbeeld van de Madonna Assunta is tegen het einde van de 17e eeuw gemaakt doorde Vlaming Carlos Duamez (tweede altaar links).

De fresco’s op de achterwand van het koor verbeelden de glorie van het paradijs met de kroning van de Madonna Assunta. Aan de rechterkant is de kanonizering van de Heilige Antonio van Padova te zien en hier tegenover diens begrafenis. Deze schilderingen worden toegeschreven aan Francesco Nasini.

De 14 levensgrote  houten standbeelden die in de kerk staan vertegenwoordigen de apostelen, met Johannes de Doper en Jozef van Nazareth. Deze zijn in 1751 door Giovanni Bulgarini da Piancastagnaio gemaakt.

Het gewelf van de kerk is in vier sektoren verdeeld en toont de allegorieën van de twaalf deugden. De signering zegt F.I.L.A. 1645 oftewel Frater Julius Leonardus Aquipendi, maar het werk wordt toch toegeschreven aan Nasini.

Pinacotheek

Via de eveneens door Nasini in 1645 beschilderde kloostergang van de kerk komt men in de sacristie, waar zich een Pinacotheek bevindt. Deze kan enkel op afspraak bezocht worden.

In de Sala dei Dipinti worden schilderijen tentoongesteld, die de periode tussen de 15e en 19e eeuw bestrijken. Hoogtepunten zijn  een Gothische San Bernardino van de hand van Sano di Pietro en een Madonna die door een onbekende Florentijnse artiest geschilderd is. Beide werken stammen uit de 15e eeuw. Een andere trekpleister is “De Maagd in Aanbidding van het Kind” die door de Maestro di Marradi geschilderd is.

In de Sala Arredi worden vooral reliekhouders bewaard, waaronder een piramidevormig verguld houten kastje uit 1645. De overige voorwerpen stammen uit de 18e en 19e eeuw en worden op een grote notenhouten kast, eveneens uit de 19e eeuw, tentoongesteld. In vitrines langs de muur zijn verder o.a. verschillende altaarkaarten te bezichtigen.

San Francesco Kerk, Acquapendente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email