San Francesco Kerk Atri

De San Francesco Kerk staat midden in het historische centrum van Atri. Het is een van de oudste aan Sint-Franciscus gewijde kerken. Onder de trappen die naar het hoofportaal voeren is een reproductie van de Grot van Lourdes te zien.

San Francesco Kerk Atri

De Chiesa di San Francesco is in 1241 gebouwd. De huidige aanblik is echter het resultaat van een verbouwing die nodig was geworden nadat de aardbeving van 1690 de oorspronkelijke kerk zwaar beschadigd had.

De façade stamt uit 1716 en wordt gekenmerkt door een vooruitstekend centraal deel. Dit wordt geflankeerd door twee smalle kromme, door pilaren begrensde, naar achteren wijkende muren. De dubbele trap is in 1776 door Carlo Fontana di Penne ontworpen. Onder de trap bevindt zich een kleine portico met een reproductie van de Grot van Lourdes.

Het portaal is in 1720 door kunstenaars uit Napels ontworpen. Binnen het “gebroken timpaan” bevindt zich een bas-reliëf met de stigma’s van Sint-Franciscus. Op het raam hier weer boven is de Onbevlekte Ontvangenis afgebeeld.

Binnen de timpaan die het geheel completeert is een meridiaan te zien.

Bij het kleine portaal in de rechterzijmuur is een bas-reliëf van Sint-Franciscus te zien. In deze muur bevinden zich ook twee Gotische bifora’s, waarvan er één als balkon van de sacristie gebruikt wordt. Naast het achterste deel van de muur bevinden zich nog enige overblijfselen van de 13e eeuwse kerk.

Achteraan de linkerkant van de kerk is de 13e eeuwse klokkengevel te zien. De uit 1265 stammende klok zou de oudste van Abruzzo zijn.

Oorspronkelijk had de kerk drie schepen, maar dat is er nu nog maar één. In delen van de twee zijschepen zijn later verschillende kapellen gebouwd.

Via Angelo Probi, 1, 64032 Atri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email