San Francesco Kerk Orvieto

De San Francesco Kerk staat aan de zuidzijde van de rots waarop Orvieto gebouwd is en is een van de oudste kerken van de stad. De in de stad alomtegenwoordige architect Ippolito Scalza ligt in deze kerk begraven, maar de grootste trekpleister is een fresco-cyclus van de hand van Pietro di Puccio.

San Francesco Kerk Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Ippolito Scalza, 05018 Orvieto. Openingstijden: Staan nergens aangegeven, maar wij konden gewoon binnenlopen. Het is aannemelijk dat de kerk, net als veel kerken in kleinere plaatsen, tussen de middag enkele uren gesloten is. (NB: Op het moment is de San Francisco Kerk vanwege werkzaamheden gesloten.)

Geschiedenis en beschrijving

De San Francesco Kerk is een van de oudste kerken van Orvieto. De Franciscaner Orde vestigde zich in 1216 in de stad en er werd in 1240 met de bouw van de kerk begonnen.

De kerk staat op een al eerder bestaand aan Santa Maria della Pulzella gewijd heiligdom, waaraan ook een klooster bevestigd was.

Toen de kerk aan de Heilige Franciscus gewijd werd zag ze er al als een typische Franciscaner kerk uit, met een enkel schip, een half-ronde apsis en een houten plafond.

In de loop van de 16e eeuw vond een omvangrijke verbouwing plaats. Er werden onder andere een aantal altaars langs de zijmuren geplaatst. De architect Ippolito Scalza kreeg ook de opdracht de kloostergang te restaureren.

De huidige, barokke aanblik van de San Francesco Kerk is te wijten aan een restauratie in 1773. De zijkapellen stammen uit deze periode. Ook werd de koepel tijdens deze restauratie verhoogd.

De kerk heeft een puntdak. De façade wordt gekenmerkt door drie portalen met puntbogen. De roosvensters aan de zijkanten waren er waarschijnlijk al toen de eerste versie van de kerk gebouwd werd.

Kunstwerken

De schilderingen in de apsis worden aan Filippo Landini toegeschreven.

Oorspronkelijk waren de muren van de kerk met fresco’s beschilderd. De enige bewaard gebleven schilderingen tonen drie episodes uit het leven van de heilige Mattheus en zijn door door Pietro di Puccio geschilderd.

Aan de muren van het schip hangen enige schilderijen van de hand van Nebbia en Gagliardi.

Er zijn verschillende graftombes in de kerk te zien. De belangrijkste is die van Ippolito Scalza, de lokale architect die aan de bouw van deze, en verschillende andere belangrijke gebouwen in Orvieto, bijgedragen heeft. Ook de eerste Capitano del Popolo van de stad, Orazio Benincasa, is in de kerk begraven.

Een houten kruisbeeld uit de 13e eeuw dat aan Maitani toegeschreven wordt en op het altaar stond is nu in het Museo dell’Opera del Duomo te zien.

Klooster

Het naast de kerk gelegen klooster werd oorspronkelijk door de Franciscaners gebuikt en later door de Jezuïten overgenomen.

Sinds 1860 wordt het klooster niet meer voor religieuze doeleinden gebruikt. In 2009 werd het getransformeerd tot zetel van de Gemeentelijke Bibliotheek.

Via Ippolito Scalza – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *