San Francesco Kerk Volterra

De San Francesco Kerk van Volterra bevindt zich langs de Via San Lino, aan het Piazza San Francesco. Samen met de  Duomo en de San Girolamo Kerk is het een van de opvallendste kerken van de stad. Er staan verschillende grafmonumenten in de kerk. De Cappella della Croce di Giorno, die rechts van de ingang staat, is bekend vanwege de mooie muurschilderingen.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Francesco – 56048 Volterra. Openingstijden: Onbekend. Toegang: Gratis.

San Francesco Kerk Volterra

San Francesco Kerk Volterra
San Francesco Kerk

De San Francesco Kerk is in de 13e eeuw gebouwd, maar heeft in de loop der eeuwen verschillende verbouwing ondergaan.

De sobere facade van de kerk wordt gekenmerkt door een roosvenster met het wapenschild van het volk van Volterra erboven en een puntdak. Het interieur bestaat uit een enkel schip en is in de loop der eeuwen vaak verbouwd.

Kunstwerken

Het hoofdaltaar staat onder een marmeren tabernakel uit de 17e eeuw en wordt opgeluisterd door een “Madonna van San Sebastiano”. Deze beeltenis van de schutsheilige van de stad is geschilderd is door een anonieme Toscaanse kunstenaar uit de 15e eeuw.

Rond het presbiterium staan vier grafmonumenten van leden van de Guidi familie.

De marmeren tombe van Mario Bardini isin 1616 door G. Silvani gemaakt, terwijl die van Mario Guarnacci in opdracht van de goede man zelf vervaardigd, en door hemzelf ontworpen, was.

Balducci vervaardigde de “Geboorte” en G.B. Naldini schilderde de “Conceptie” (1585). De kruisiging is van de hand van Cosimo Daddi en is in 1602 geschilderd.

In een kamer links in de kerk staat een “Pietà” beeldengroep van geglazuurd aardewerk, die gemaakt is door de lokale kunstenaar Zaccaria Zacchi.

Cappella della Croce di Giorno

De door Tedecinghi in 1315 ontworpen Gotische Cappella della Croce di Giorno heeft een aparte ingang en staat rechts van de kerk zelf. Deze kapel bestaat uit twee kruisgewelven en een apsis. De nogal vervallen fresco’s op de muren en de lunetten zijn in 1410 door  Cenni di Francesco geschilderd. Ze verbeelden gebeurtenissen uit het leven van Christus, waaronder een opvallend wrede “Moord op de Onschuldigen”. De schilderingen die de “Legende van het Heilige Kruis” verbeelden zijn van de hand van Jacopo da Varazze. Het altaardoek is door Vincenzo Tamagni geschilderd.

Piazza San Francesco – 56048 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email