San Frediano Basiliek Lucca

De San Frediano Basiliek is één van de oudste kerken van Lucca. Ze staat op het plein van dezelfde naam en is gewijd aan de patroonheilige van de stad. De opvallende façade wordt gekenmerkt door een schitterende Byzantijnse mozaïek. Het hoogtepunt binnen de kerk is een 12e eeuw, met beeldhouwwerken versierd, doopvont.

San Frediano Basiliek Lucca

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza S. Frediano – 55100 Lucca. Tel. +39 058353576″. Openingstijden: Van 09.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 3 Euro.

Evenementen

Elk jaar op de avond van 13 September begint bij deze kerk een aan Santa Croce gewijde optocht.

Geschiedenis

San Frediano Basiliek Lucca
De opvallende façade van de San Frediano Basiliek

De San Frediano Basiliek is volgens de overlevering in de 6e eeuw gesticht door de oorspronkelijk Ierse bisschop van Lucca zelf, Frediano. De kerk was in die tijd nog aan San Vincenzo gewijd. In de 8e eeuw werd het stoffelijke overschot van Frediano in de kerk begraven. Deze was ondertussen de schutsheilige van Lucca geworden en de kerk werd opnieuw ingewijd.

De kerk stond buiten de stadsmuren, dichtbij de noordelijke ingang tot de stad. De façade was naar het westen gericht.

Rond 1112 werd de kerk gerestaureerd en vergroot en werd de ingang de andere kant op geplaatst.

In de 13e eeuw werd het gebouw drie meter verhoogd en werd de Byzantijnse mozaïek in de façade geplaatst. De enige andere Toscaanse Kerk met een vergelijkbare façade is de San Miniato al Monte Kerk in Florence.

Tot de 16e eeuw vonden verschillende modificaties plaats.

Beschrijving

De huidige basiliek heeft een brede witte façade. De klokkentoren bevindt zich bij de apsis en heeft zwaluwstaartkantelen. In de 19e eeuw werd de klokkentoren verbouwd. Aan de zuidkant staan de gebouwen die tot 1780 het klooster van de Canonici Lateranensi vormden.

Het interieur is in drie schepen verdeeld. Aan weerszijden bevinden zich een aantal kapellen.

Waar U op Moet Letten

Aan de rechterkant staat een 12e eeuws doopvont in de vorm van een ronde kuip. Er zijn een aantal beeldhouwwerken van verschillende kunstenaars op de kuip te zien. Aan de buitenkant zijn “Gebeurtenissen uit het Leven van Moses” en ” Doortocht door de Rode Zee” afgebeeld. De Goede Herder is te zien, samen met zes profeten. De centrale beker is versierd met Apostelen en maskers waaruit het water valt.

In de kapel hiernaast bevindt zich het stoffelijk overschot van Santa Zita.

Aan het einde van het rechterschip zijn schilderijen en heilige voorwerpen te zien.

Het retabel achter het altaar van de Cappella Trenta is gemaakt door Jacopo della Quercia.

De Sant’Agostino Kapel bevindt zich in het linkerschip en is met fresco’s beschilderd door Amico Aspertini. Deze verbeelden “Het Mirakel van San Frediano” en “De Verplaatsing van het Heilige Gezicht”.

De fresco bij de hoofdingang, die de Madonna, vier heiligen en een luit-spelende engel verbeeldt, is eveneens door Aspertini geschilderd.

Piazza San Frediano, Lucca

RSS
Follow by Email