San Frediano Kerk Pisa

De San Frediano Kerk is één van de oudste kerken van Pisa. De voorgevel van de kerk, is typisch voor de lokale Romaanse architectuur. De grootste trekpleister van deze universiteitskerk is een 13e eeuws kruisbeeld.

San Frediano Kerk Pisa

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza San Frediano, 5 – Pisa. Telefoon: Niet bekend. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.30 en van 16.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Frediano Kerk Pisa
Façade

De oorspronkelijke San Frediano Kerk is tussen de 6e en de 7e eeuw gebouwd. Van deze kerk is de Romaanse voorgevel met Pisaanse invloeden nog overgebleven. Het onderste deel van deze in drie niveau’s verdeelde façade wordt gekenmerkt door 7 blinde bogen die diamant-vormige versieringen omlijsten. (Eenzelfde versiering wordt bij de Kathedraal van Pisa gebruikt.)

Het interieur bestaat uit drie schepen. De kerk is zeer spaarzaam versierd. De drie zijkapellen zijn het resultaat van een verbouwing in de 17e eeuw.

Het mooiste kunstwerk is een beschilderd houten kruisbeeld uit de 13e eeuw. Het is niet bekend wie de schilder was. Het is te zien in de eerste kapel aan de linkerkant, die Cappella Pesciolini genoemd wordt.

Het schilderij “Aanbidding van de Koningen” is van de hand van de lokale schilder Aurelio Lomi (1556-1624).

De fresco’s op de koepel zijn door de uit Siena afkomstige Rutilio Manetti (1571-1639)

De marmeren biechtstoel aan de linkerkant stamt uit de 18e eeuw.

San Frediano was een Ierse kluizenaar die het in de 4e eeuw tot bisschop van Lucca geschopt had.

De San Frediano Kerk doet tegenwoordig dienst als Universiteitskerk.

San Frediano Kerk Pisa 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email